Angela Merkel i-a anuntat luni pe colegii sai din conducerea Uniunii Crestin-Democrate (CDU) ca doreste sa isi duca la capat, pana in 2021, mandatul de cancelar al Germaniei, informeaza dpa si Reuters.

Publicat:29.10.2018, 13:45

Merkel, 64 de ani, a precizat ca nu va mai candida pentru un loc în Bundestag (camera inferioara a parlamentului federal german) dupa încheierea actualului sau mandat si nici nu este interesata de ocuparea unei functii la nivelul Uniunii Europene la Bruxelles.

Surse din CDU au informat luni dimineata ca Angela Merkel va renunta în luna decembrie la presedintia Uniunii Crestin-Democrate (CDU).

″Ea nu va mai reprezenta presedintia partidului″⁣, a indicat un responsabil al CDU, sub acoperirea anonimatului, confirmând astfel o informatie aparuta în editiile online ale publicatiilor Der Spiegel si Handelsblatt.

Angela Merkel conduce CDU începând din anul 2000, iar renuntarea sa la acest rol ar urma sa declanseze o cursa interna în partid pentru desemnarea persoanei care îi va succeda în functia de cancelar al Germaniei. Favorita pentru presedintia CDU pare a fi Annegret Kramp-Karrenbauer, care în prezent detine functia de secretar general al partidului.

De asemenea, Friedrich Merz, fost lider al grupului parlamentar conservator din Bundestag, a declarat ca va candida la presedintia CDU, potrivit unor surse citate de dpa.

‘Marea coalitie’ formata din blocul conservator CDU-CSU (Uniunea Crestin-Democrata/Uniunea Crestin-Sociala) si Partidul Social-Democrat (SPD) a suferit duminica o înfrângere grea în alegerile regionale din landul Hessa.

Dificila de realizat în luna martie, coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a traversat mai multe crize în ultimele luni, în principal din cauza unei rebeliuni a componentei sale aflate mai la dreapta, partidul bavarez CSU al ministrului de interne german, Horst Seehofer. Acesta a încercat sa-i impuna cancelarului o înasprire a politicii în materie de migratie dupa venirea a peste un milion de solicitanti de azil în 2015 si 2016 în Germania si în contextul ascensiunii extremei drepte germane, noteaza AFP.

Slabirea pozitiei Angelei Merkel pe plan intern i-ar putea limita capacitatea de lider la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care blocul comunitar traverseaza o perioada turbulenta marcata de Brexit si de criza bugetara din Italia, dar si în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai 2019.