Aretha Franklin, care se lupta de mai multi ani cu cancerul, a murit la Detroit, la varsta de 76 de ani.

Publicat:16.08.2018, 14:48

“Regina muzicii soul” s-a aflat în ultimele zile la domiciliu, sub îngrijiri medicale.

Nascuta în Memphis, pe 25 martie 1942, Aretha Franklin a învatat de la artiste ca Mahalia Jackson si Clara Ward. A colaborat mai întâi cu casa de discuri Columbia, care nu a reusit sa îi încadreze vocea si stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producatorul Jerry Wexler a resit sa o aduca în lumina reflectoarelor. În urmatorii doi ani, a devenit cunoscuta în întreaga America si în Europa.

„Lady Soul” - un simbol al mândriei persoanelor de culoare - a fost premiata de Martin Luther King, în timp ce imaginea sa a aparut pe coperta revistei Time. A lansat 41 de albume de studio, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics si Lauryn Hill. În anii 1980, a aparut în comedia „The Blues Brothers ”, a intrat în topuri cu „Who’s Zooming Who?” si a lansat un duet cu George Michael, „I Knew You Were Waiting (For Me)”. În urma cu doi ani, a interpretat melodia „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, organizata de Barack Obama, presedinte al Statelor Unite.

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea ei, un imn feminist care a transformat-o într-un simbol al miscarilor pentru drepturile civile si ale femeilor. În 1987, ea a devenit prima femeie care a fost inclusa în Rock and Roll Hall of Fame. În 2015, a primit Presidential Medal of Freedom.

A câstigat, între altele, 18 premii Grammy, iar dupa o cariera de sase decenii a anuntat - în 2017 - ca se retrage.