Un nou atac terorist a lovit in inima New York-ului, nu departe de locul atentatelor de la 11 septembrie.

Publicat:01.11.2017, 05:59

Un imigrant uzbec a intrat cu masina pe o pista de biciclisti din Manhattan, si cel putin 8 persoane au murit, iar alte 11 au ajuns in grija medicilor. 4 dintre raniti erau într-un autobuz scolar lovit de atacator. Individul a fost împuscat de un politist, iar acum este sub paza, la spital.

Atacul nu a fost revendicat. Dar se stie ca gruparea Stat Islamic si-a îndemnat adeptii la acţiuni teroriste de Halloween. În plus, în maşina individului a fost gasit un bilet în care preciza ca a acţionat în numele ISIS.
Atacul s-a petrecut în Lower Manhattan, nu departe de monumentul World Trade Center, într-o zona cu scoli si cladiri rezidentiale.

Locul e preferat de biciclisti si de cei care fac jogging si era aglomerat având în vedere ca, în 31 octombrie, New Yorkul gazduieste mereu o uriasa parada de Halloween.

Atacatorul a iesit cu masina de pe carosabil si a intrat în viteza pe pista de biciclisti, plina de oameni. A condus aproape un kilometru, apoi a lovit un autobuz scolar si s-a oprit. În urma a ramas o scena de cosmar.

“Am vazut o masina câteva strazi mai jos care intra pe linia pentru biciclisti. Din nu stiu ce motiv m-am îndreptat spre acel loc. Am vazut mai multe cadavre pe linia de biciclisti. A fost... Înspaimântator. Da, înspaimântator.”

Când masina s-a oprit, atacatorul a coborât si a început sa alerge. Avea în mâna doua arme, iar unul dintre primii politisti care au ajuns la fata locului a deschis focul si l-a ranit în abdomen.

Împuscaturile au sporit panica generala.“Individul care a iesit din masina era ranit. S-a raspândit informatia ca era înarmat si toata lumea a început sa fuga. Eu am plecat spre Rockway Park si am sunat la politie.”

“Am vazut un barbat la pamânt. Parea ca a fost împuscat. Lânga el era un alt barbat care era arestat. Nu a opus rezistenta. Era în genunchi, cu mâinile pe cap.”

Individul a fost arestat si transportat sub paza la spital. Politistii au gasit asupra lui doua arme cu aer comprimat. Martorii au povestit ca l-au auzit strigând “Allahu Akbar!”, atunci când a coborât din masina închiriata.

Atacatorul a fost identificat de presa americana drept Sayfullo Saipov, în vârsta de 29 de ani, originar din Uzbekistan. Saipov a ajuns în Statele Unite în 2010 si a locuit o perioada în Florida, apoi s-a stabilit în New Jersey. Este casatorit si are trei copii.

O prima ipoteza este ca barbatul ar fi un asa numit “lup singuratic”.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: ”În momentul de fata nu avem dovezi care sa sugereze existenta unui complot mai amplu, ci avem de-a face cu actiunea unui singur individ care a vrut sa provoace durere si sa faca rau.”

Într-o serie de mesaje pe Twitter, presedintele Donald Trump le-a transmis condoleante familiilor victimelor si a condamnat atacul, numindu-l pe agresor “o persoana bolnava si dereglata”.

Autoritatile americane au decis sa nu anuleze parada de Halloween care urma sa înceapa în oras, dar au sporit numarul patrulelor de politisti în transportul în comun si în zonele publice aglomerate.

New York attack: What exactly happened?