Google+

Cantecul romanesc "Sanie cu zurgalai" provoaca scandal in Kazahstan: O trupa locala a preluat piesa si i-a schimbat versurile, spunand ca este a lor - VIDEO

Cantecul romanesc "Sanie cu zurgalai" provoaca scandal in Kazahstan: O trupa locala a preluat piesa si i-a schimbat versurile, spunand ca este a lor - VIDEO
Embed:

Cantecul romanesc "Sanie cu zurgala" a provocat un adevarat scandal in Kazahstan. Asta dupa o trupa de acolo a preluat piesa si i-a schimbat versurile, spunand ca este a lor. Peste Prut, reactiile nu au intarziat sa apara, iar unii sunt chiar "foc si para". Un membru al formatiei Ro-Mania sustine ca trupa din Kazahstan a furat remixul piesei pe care si-l atribuie intru totul. Deznodamantul conflictului se asteapta pe 5 martie, la festivalul "Martisor" din Kazahstan. La eveniment au fost invitati cei formatia Ro-Mania, care se vor intalni cu cei 4 tineri cazahi.


Chiar dupa primele acorduri, iti dai seama ca este vorba despre cantecul romanesc, Sanie cu Zurgalai.


In Kazahstan, insa, melodia este cunoscuta cu denumirea “Gul Apshe” in traducere arinsemna “Sora mai mare”. Cei 4 baieti au schimbat versurile si au lansat melodia ca fiind a lor, la inceputul lunii februarie.

In Romania, reactiile nu au intarziat sa apara. Pe pagina sa de facebook, Ionut Voicu, membrul formatiei Ro-Mania a scris ca formatia cazaha a preluat piesa, fara a avea vreo permisiune si ca melodia este plagiata in intregime. Contactat de Pro Tv, directorul asociatiei romanesti “Dacia” din Kazahstan, Nicolae Plushkis a spus ca melodia a provocat un adevarat scandal, iar cei 4 baieti au fost acuzati de plagiat.

 

Nicolae PLUŞKIS, PREŞEDINTELE ASOCIAȚIEI “DACIA”, KAZAHSTAN: “In 2016 apare piesa, doar ca cu versurile in kazaha, care nu are absolut nimic comun cu «Sanie cu zurgalai». Si au spus ca -primiti creatia noastra noua. Atunci, copii de la anasamblul «Dorule» au spus ca acestia sunt hoti. Am vorbit cu directoarea care m-a intrebat ce putem face, iar in ziare au scris ca fratii moldoveni o sa ne ierte ca le cantam piesa lor."


Ulterior, baietii din Kazahstan au primit interdictie de a canta aceasta piesa, la televiziuni sau radio. Pe 5 martie, la festivalul «Martisor” ce va avea loc in orasul kazah Karaganda au fost invitate, atat trupa din Kazahstan cat si cea din  Romania, care ar urma sa iasa in scena fiecare cu versiunea lor a piesei “Sanie cu zurgalai.”.


Nicolae PLUŞKIS, PREŞEDINTELE ASOCIAȚIEI “DACIA”, KAZAHSTAN: "Noi i-am poftim sa vina la festival, unde se vor intalni cu interpretii. Lasa-i sa vorbeasca. Pe de o parte e bine ca ei ne fac publicitate la muzica nostra."


«Sanie cu zurgalai» nu este singura piesa preluata de interpreti din Kazahstan. La fel s-a intamplat si cu melodia «Andri Popa» a trupei Phoenix, dar si cu piesa «Numai cu tine» din repertoriul lui Ionel Istrati.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn