Google+

Criza intr-un mare oras. Peste 7.500 de oameni locuiesc pe strazi: „Un peisaj sinistru” - FOTO

Peste 7.500 de oameni ai strazii au ajuns sa traiasca pe trotuarele si in locurile aglomerate din San Francisco.Din acest motiv, autorităţile locale se străduiesc să găsească o soluţie, pentru ameliorarea a ceea ce Organizaţia Naţiunilor Unite a descris drept „o criză”.

Într-un raport publicat în luna octombrie, un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite vorbea despre o „criză a oamenilor străzii”, atrăgând atenţia că „sunt încălcate mai multe drepturi ale omului” în această metropolă, potrivit San Francisco Chronicle.

 

Astfel, expertul ONU Lelani Farha a descris drept „nemilos şi inuman” modul în care sunt trataţi oamenii străzii din San Francisco, precizând că li se refuză accesul la „nevoile de bază”: apă, sistem medical şi îngrijire personală.

 

„M-a şocat, îmi pare rău. California e un stat bogat, Statele Unite e o ţară bogată, aşa că e inacceptabil din punct de vedere al standardelor internaţionale să văd condiţiile deplorabile pe care guvernul le permite”, a spus ea.

 

Reprezentanta ONU a comparat oraşul cu Mumbai şi Delhi, două metropole cunoscute ca fiind cele mai sărace şi murdare din lume, scrie Business Insider. Într-o anchetă realizată de NBC Bay Area, străzile din San Francisco au fost comparate cu mahalalele din Brazilia, Kenya şi India.

Astfel, raportorul a făcut apel la adoptarea de noi politici şi programe prin care problema oamenilor străzii să fie remediată.

 

„Se încearcă descurajarea rezidenţilor de a rămâne în aceste adăposturi informale, privându-i de accesul la apă, îngrijire medicală şi la alte nevoi de bază. Dreptul la un adăpost sigur reprezintă un drept universal, din punctul de vedere al drepturile internaţionale ale omului”, a precizat Farha.

 

Problema a fost observată şi de jurnalistul Rareş Năstase, care a făcut de curând o vizită în Statele Unite.

 

„Frumos la San Francisco. E cald, sunt oameni darnici şi primitori. Au şi o doamnă primar care este mai mult decât tolerantă cu cazurile sociale. Atât de primitoare a devenit această metropolă, încât pare să adune oameni ai străzii, nu din toată California, ci din toată America. Îi găseşti pe absolut toate trotuarele din centrul oraşului, în perimetrul din jurul Union Square. Au tabere şi pe sub poduri, prin marile parcări. Ajung până aproape de zona turistică a portului, iar presa americană estimează că între 6800 şi 7500 de persoane dorm seara de seară, sub cerul liber, prin oraş.

 

 E un peisaj sinistru să îi vezi tolăniţi pe jos, cum îşi injectează droguri, ziua în amiaza mare, sau cum îşi scot păduchii unii altora şi cum căută prin gunoaie. Sunt vizitaţi zilnic de poliţie, pentru că nu de puţine ori ajung să se încaiere între ei. Trecătorii s-au obişnuit cu ei şi cu bagajul, plapumă şi cortul din dotarea celor care se stabilesc prin cartiere. Însă tabloul e dublat de un iz înţepător de urină. Degeaba spală cei de la primărie şi de două ori pe zi trotuarele din zonele unde s-au instalat oamenii fără adăpost. E şi asta o faţă a celebrului San Francisco. Omul străzii, lângă tramvai, Alcatraz şi cartierele pe dealuri”, a scris Rareş Năstase pe Facebook.

 

 

Potrivit presei din Statele Unite, sunt în jur de 7.500 de persoane care trăiesc pe străzile din San Francisco, deşi se estimează că cifrele ar depăşi 10.000 de oameni. Deşi de la începutul anului, autorităţile din San Francisco au cheltuit 54 de milioane de dolari pentru a curăţa străzile, se confruntă cu dificultăţi când vine vorba de oferirea unui adăpost pentru toţi aceşti oameni.

 

Pentru a face faţă acestei crime, primarul London Breed încearcă să pună în aplicare o lege a conservatorilor, prin care să ajute şi să ofere asistenţă medicală oamenilor fără adăpost care suferă din cauza dependenţei de droguri şi a sănătăţii psihice.

 

Astfel, Breed a anunţat intenţia de suplimenta numărul de paturi din spitale, pentru pacienţii cu boli mintale. Astfel, între 70 şi 90 de persoane fără adăpost vor putea primi ajutor medical.

 

„Legea se adresează oamenilor grav bolnavi, care au nevoie disperată de ajutor. Este doar o mică parte din populaţia fără adăpost a oraşului care are suferă, în mod vizibil, pe străzi. În general, ei ajung frecvent în spitale sau în faţa justiţiei, dar nu primesc ajutorul de care au nevoie să se repună pe picioare. E inuman să permitem ca starea lor să se deterioreze fără să intervenim”, a mai spus ea.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn