Peste 7.500 de oameni ai strazii au ajuns sa traiasca pe trotuarele si in locurile aglomerate din San Francisco.

Publicat:05.11.2018, 14:12Din acest motiv, autoritaţile locale se straduiesc sa gaseasca o soluţie, pentru ameliorarea a ceea ce Organizaţia Naţiunilor Unite a descris drept „o criza”.

Într-un raport publicat în luna octombrie, un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite vorbea despre o „criza a oamenilor strazii”, atragând atenţia ca „sunt încalcate mai multe drepturi ale omului” în aceasta metropola, potrivit San Francisco Chronicle.

Astfel, expertul ONU Lelani Farha a descris drept „nemilos şi inuman” modul în care sunt trataţi oamenii strazii din San Francisco, precizând ca li se refuza accesul la „nevoile de baza”: apa, sistem medical şi îngrijire personala.

„M-a şocat, îmi pare rau. California e un stat bogat, Statele Unite e o ţara bogata, aşa ca e inacceptabil din punct de vedere al standardelor internaţionale sa vad condiţiile deplorabile pe care guvernul le permite”, a spus ea.

Reprezentanta ONU a comparat oraşul cu Mumbai şi Delhi, doua metropole cunoscute ca fiind cele mai sarace şi murdare din lume, scrie Business Insider. Într-o ancheta realizata de NBC Bay Area, strazile din San Francisco au fost comparate cu mahalalele din Brazilia, Kenya şi India.

Astfel, raportorul a facut apel la adoptarea de noi politici şi programe prin care problema oamenilor strazii sa fie remediata.

„Se încearca descurajarea rezidenţilor de a ramâne în aceste adaposturi informale, privându-i de accesul la apa, îngrijire medicala şi la alte nevoi de baza. Dreptul la un adapost sigur reprezinta un drept universal, din punctul de vedere al drepturile internaţionale ale omului”, a precizat Farha.

Problema a fost observata şi de jurnalistul Rareş Nastase, care a facut de curând o vizita în Statele Unite.

„Frumos la San Francisco. E cald, sunt oameni darnici si primitori. Au si o doamna primar care este mai mult decât toleranta cu cazurile sociale. Atât de primitoare a devenit aceasta metropola, încât pare sa adune oameni ai strazii, nu din toata California, ci din toata America. Îi gasesti pe absolut toate trotuarele din centrul orasului, în perimetrul din jurul Union Square. Au tabere si pe sub poduri, prin marile parcari. Ajung pâna aproape de zona turistica a portului, iar presa americana estimeaza ca între 6800 si 7500 de persoane dorm seara de seara, sub cerul liber, prin oras.

 E un peisaj sinistru sa îi vezi tolaniti pe jos, cum îsi injecteaza droguri, ziua în amiaza mare, sau cum îsi scot paduchii unii altora si cum cauta prin gunoaie. Sunt vizitati zilnic de politie, pentru ca nu de putine ori ajung sa se încaiere între ei. Trecatorii s-au obisnuit cu ei si cu bagajul, plapuma si cortul din dotarea celor care se stabilesc prin cartiere. Însa tabloul e dublat de un iz întepator de urina. Degeaba spala cei de la primarie si de doua ori pe zi trotuarele din zonele unde s-au instalat oamenii fara adapost. E si asta o faţa a celebrului San Francisco. Omul strazii, lânga tramvai, Alcatraz si cartierele pe dealuri”, a scris Rareş Nastase pe Facebook.

Potrivit presei din Statele Unite, sunt în jur de 7.500 de persoane care traiesc pe strazile din San Francisco, deşi se estimeaza ca cifrele ar depaşi 10.000 de oameni. Deşi de la începutul anului, autoritaţile din San Francisco au cheltuit 54 de milioane de dolari pentru a curaţa strazile, se confrunta cu dificultaţi când vine vorba de oferirea unui adapost pentru toţi aceşti oameni.

Pentru a face faţa acestei crime, primarul London Breed încearca sa puna în aplicare o lege a conservatorilor, prin care sa ajute şi sa ofere asistenţa medicala oamenilor fara adapost care sufera din cauza dependenţei de droguri şi a sanataţii psihice.

Astfel, Breed a anunţat intenţia de suplimenta numarul de paturi din spitale, pentru pacienţii cu boli mintale. Astfel, între 70 şi 90 de persoane fara adapost vor putea primi ajutor medical.

„Legea se adreseaza oamenilor grav bolnavi, care au nevoie disperata de ajutor. Este doar o mica parte din populaţia fara adapost a oraşului care are sufera, în mod vizibil, pe strazi. În general, ei ajung frecvent în spitale sau în faţa justiţiei, dar nu primesc ajutorul de care au nevoie sa se repuna pe picioare. E inuman sa permitem ca starea lor sa se deterioreze fara sa intervenim”, a mai spus ea.