Daca ajungeti la un concert de muzica clasica in Italia, nu va mirati cand o sa vedeti pe scena un dirijor mai putin obisnuit. Este vorba despre un robot, care a evoluat deja alaturi de marile voci ale lumii, cum ar fi Andrea Bocelli. A fost intampinat cu aplauze de catre primii sai spectatori.

Publicat:13.09.2017, 12:20


Yumi este noul dirijor la Orchestra Filarmonica Lucca. Primul sau spectacol l-a sustinut cu brio si a fost aplaudat minute in sir. I-a reusit de minune sa invete ariile lui Verdi si Puccini, dar si sa evolueze alaturi de nume sonore ale muzicii clasice. Pregatirile au durat saptamani bune si nu au trecut fara incidente. 

“La inceput, robotul m-a facut sa fiu putin furios, pentru ca se oprea tot timpul si aveam nevoie de 25 de minute ca sa-l resetez. Am muncit mult. Fiecare 6 minute de muzica insemna 17 ore de munca.” 

 Desi robotul dirijor a trezit un val de interes, multi au spus totusi ca acesta nu va putea inlocui pe deplin o persoana. Si asta pentru ca robotul poate executa la perfectie doar programul insusit, dar nu poate improviza sau reactiona in functie de situatie.