Presedintele Xi Jinping a afirmat marti ca nimeni nu poate "dicta" Chinei conduita sa, in timp ce sarbatorea cu mare fast, la Beijing, 40 de ani de reforme economice, promitand, totodata, continuarea politicii de deschidere, relateaza AFP.

Publicat:18.12.2018, 06:28

“Nimeni nu poate dicta poporului chinez ce trebuie sa faca sau sa nu faca”, a declarat Xi Jinping în cursul unui discurs fluviu de aproape o ora si jumatate, consacrat progreselor spectaculoase economice si sociale ale Chinei de la reformele lansate în 1978.

Aceasta declaratie a celui mai puternic presedinte pe care l-a avut China dupa Mao Zedong (1949-1976) a fost facuta în contextul în care Beijingul este supus unei intense presiuni de catre Statele Unite în vederea unor “schimbari structurale” în economia sa.

Primele doua puteri economice ale lumii si-au impus reciproc taxe vamale succesive în ultimele luni, suspendate însa pentru 90 de zile dupa ce Xi Jinping si omologul sau american, Donald Trump, au convenit asupra unui armistitiu la începutul lui decembrie, pentru a lasa o sansa negocierilor.

Xi Jinping a subliniat ca reusita economica a ultimilor 40 de ani justifica drumul ales de tara sa, al unui socialism cu caracteristici chineze” sub conducerea Partidului Comunist.

El a dat asigurari ca tara sa va continua pe acest drum al deschiderii si dezvoltarii, dar în ritm propriu. “Vom schimba cu hotarâre ce poate fi reformat, dar, cu siguranta, nu vom schimba ce nu poate fi schimbat”, a subliniat liderul de la Beijing.

Pentru ca, daca deschiderea si reformele ramân cuvintele cheie, ele trebuie însotite de mentinerea “stabilitatii” tarii si sa permita Chinei sa creasca în calitate, sa inoveze si sa raspunda provocarilor contemporane ca lupta împotriva poluarii, a explicat el.

″Într-o tara cum este China, cu 5.000 de ani de istorie si o populatie de peste 1,4 miliarde de persoane, niciun manual nu poate fi considerat o regula de aur si nici nu exista vreun stapân care sa poata comanda poporului”, a mai spus Xi Jinping.

Sursa: Agerpres