Doua distrugatoare americane au trecut luni prin Stramtoarea Taiwan, intr-un gest menit sa testeze si sa sfideze China, in contextul unor tensiuni deja destul de mari intre cele doua tari, generate de impunerea de taxe vamale. relateaza Al Jazeera.

Publicat:23.10.2018, 14:55

“USS Curtis Wilbur si USS Antietam au efectuat un tranzit de rutina, luni, pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite pentru ‘un Indo-Pacific liber si deschis’”, a precizat Nate Christense, purtatorul de cuvânt al Flotei Americane din Pacific.

Foto: Distrugatorul american USS Antietam

“Flota Statelor Unite va continua sa efectueze misiuni aeriene, navale si sa opereze oriunde legislatia internationala o permite”, a mai precizat comandantul american.

China a raspuns trimitând mai multe nave sa urmareasca distrugatoarele americane. Oficialii de la Beijing nu a facut, însa, nicio declaratie publica deocamdata.

Foto: Distrugatorul chinez Hefei

În trecut însa, autoritatile chineze au protestat vehement atunci când fortele navale ale altor state - de regula ale Statelor Unite - au navigat în ceea ce Beijingul considera sfera ei de influenta, în speta Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud.

Strâmtoarea Taiwan are o latime de doar 180 de kilometri, fiind una dintre asa-numitele “puncte de blocare ale Chinei”.

Acestea sunt puncte strategice strategice pe care China le considera drept obstacole în calea expansiunii sale si drept o amenintare la adresa securitatii sale.

Foto: Harta care arata principalele obstacole naturale cu care se confrunta China

Celelalte “puncte de blocare” sunt Strâmtoarea Luzon, Strâmtoarea Tsushima, Strâmtoarea Malacca sau Strâmtoarea Miyako.

La aceste puncte se mai adauga si barierele naturale reprezentate de arhipelagul Filipine, Japonia, Taiwan, Malaezia si Coreea de Sud (toti fiind aliati ai Statelor Unite).