O romanca stabilita in America a reusit sa mobilizeze zeci de persoane de peste Ocean sa doneze pentru o scriitoare din Barlad, mutata in California in urma de mai bine de 20 de ani.

Publicat:19.11.2018, 15:58

Femeia si-a pierdut casa în urma incendiilor violente de vegetatie, iar acum este nevoita sa îsi ia toata viata de la capat. În total 74 de persoane si-au pierdut viata si alte 1.000 de persoane sunt date disparute.

”Nu am curent, nu mai merge nimic – nici telefon, nici internet, nici Facebook, nici TV, nimic. Sunt izolata. Nu mai pot gândi. Spaima îsi pune ghearele pe inima mea. Mi-o strânge. Ma sufoc”- asa îsi începe povestea terifianta prin care a trecut scriitoarea românca Elena Buzatu, mutata în America de mai bine de 20 de ani împreuna cu familia ei.

Ea avea casa în orasul Magalia, din California. Când a început infernul era singura, cu probleme la un picior si desi a încercat sa scoata masina din garaj nu a putut. Au urmat clipe îngrozitoare, iar cea care a salvat-o a fost fiica ei, care venea de la serviciu. Din fericire a reusit sa o scoata la timp, s-au urcat în masina si au fugit din infern. Pe drum însa pericolul era urias.

“Dar pe tot drumul de întoarcere, coborând catre Chico totul parea un iad întunecat, apocaliptic, negru si rosu, de la focul si fumul care se ridica întunecând zarea pâna departe. Am vazut mai apoi niste imagini din Google Earth cu toate strazile care ardeau în Magalia si am vazut si strada noastra cuprinsa de foc, inclusiv casa noastra.”

Natalia Ghilaşcu, românca stabilita în Los Angeles: “Drumul pe care l-au facut era de 5 ore, au trebuit sa mearga prin flacari, drumuri unde totul se prabusea, masinile erau în ardere. Au reusit sa ocoleasca, fiica venea prin padure si practic GPSul nu mai putea sa îi ajute pentru ca trebuia sa cunoasca de unii singuri unele cai sa evite unele pericole. Practic era nevoie sa mergi cu masina spre flacari si nu stiai daca va exista cale întoarsa. A fost ceva dezastruos. A reusit sa îsi ia lucruri foarte putine, o periuta de dinti, pijama. E o situatie nemaipomenita, a reusit sa urmareasca ce a lasat în urma pe Google Earth, unde a vazut casele ruinate.”

Elena sta acum la câtiva prieteni într-un orasel învecinat, dar nu mai are nimic. Ne-a marturisit ca amintirile de pe meleagurile noastre si inclusiv cartile ei au fost mistuite de flacari.

”Si iar am simtit cum îmi fuge pamântul de sub picioare amintindu-mi ca am pierdut toate albumele cu poze, si cele pe hârtie fotografica, dar si pe acelea salvate pe memorii externe, mai ales pe acelea care ne aminteau de copilaria noastra, dar si a copiilor nostri, de viata noastra toata petrecuta în tara alaturi de familie, de prieteni, de colegi de munca, de locuri dragi sufletului nostru pe oriunde ne-a calcat piciorul.”

Colega ei, de la ziarul Hora, unde scrie, a demarat pe o platforma o campanie de strângere de fonduri si deja zeci de persoane au fost impresionate de povestea ei.

Natalia Ghilaşcu, românca stabilita în America: “Am reusit sa o ajutam cumva, primul meu gând a fost sa deschidem o colectare de fonduri si de 3 zile lumea a reactionat, circa 30 de persoane au adunat deja 3.000 de dolari si speram ca aceasta initiativa o va ajuta sa îsi cumpere lucrurile necesare. Este practic o avutie la care lucrezi zi de zi si toata munca ta s-a risipit. Au venit camioane cu produse de prima necesitate.”

Peste 10.000 de locuinte au fost afectate de uriasul incendiu care a afectat o buna parte din padurile din California.