Google+

Epava unui submarin nazist a ajuns un adevarat Cernobil subacvatic. Ce se intampla in apropierea ei - FOTO

Autoritatile din Norvegia vor sa ingroape epava submarinului, pentru a opri scurgerile radioactive.

 

Submarinul german U-864 a plecat din portul Kiel pe 5 decembrie 1944. Se îndrepta spre Japonia, ţară aliată Germaniei naziste, unde urma să ducă mercur şi componente pentru avioanele de luptă. A fost înterceptat şi lovit de torpilele lansate de un submarin britanic.

 

Grav avariat,  U-864 şi-a schimbat direcţia şi s-a îndreptat spre Norvegia, pentru a fi reparat. S-a scufundat însă în Marea Norvegiei, având la bord 65 de tone de mercur. 

 

Submarinul s-a rupt în două în momentul scufundării şi acum se află la o adâncime de aproximativ 150 metri, foarte aproape de insula norvegiană Fedje.

De atunci, aproximativ 4kg de substanţe radioactive se scurg din epavă, în fiecare an, afectând grav ecosistemul. Autorităţile norvegiene a interzis pescuitul sau navigarea în preajma acestei periculoase epave.

 

Din cauza contaminării radioactive, peştii şi crabii care trăiesc în această regiune au un nivel ridicat de mercur în ţesuturi şi sunt extrem de toxici.

 

Autorităţile vor să acopere complet epava şi o suprafaţă de peste 44.000 de metri pătraţi sub un strat gros de nisip, ca să oprească aceste scurgeri radioactive. Operaţiunea va costa aproape 30 de milioane de euro şi va începe anul viitor.

 

Epava submarinului a fost descoperită în anul 2003, iar de autunci autorităţile norvegiene caută soluţii pentru a preveni extinderea contaminării.

 

Submarinul este considerat un „Cernobîl subacvatic”, pentru că toate fiinţele care tăriesc în apropierea lui sunt contaminate radioactiv. 


Sursa: yoda.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn