Autoritatile din Norvegia vor sa ingroape epava submarinului, pentru a opri scurgerile radioactive.

Publicat:16.10.2018, 07:17

Submarinul german U-864 a plecat din portul Kiel pe 5 decembrie 1944. Se îndrepta spre Japonia, ţara aliata Germaniei naziste, unde urma sa duca mercur şi componente pentru avioanele de lupta. A fost înterceptat şi lovit de torpilele lansate de un submarin britanic.

Grav avariat,  U-864 şi-a schimbat direcţia şi s-a îndreptat spre Norvegia, pentru a fi reparat. S-a scufundat însa în Marea Norvegiei, având la bord 65 de tone de mercur. 

Submarinul s-a rupt în doua în momentul scufundarii şi acum se afla la o adâncime de aproximativ 150 metri, foarte aproape de insula norvegiana Fedje.

De atunci, aproximativ 4kg de substanţe radioactive se scurg din epava, în fiecare an, afectând grav ecosistemul. Autoritaţile norvegiene a interzis pescuitul sau navigarea în preajma acestei periculoase epave.

Din cauza contaminarii radioactive, peştii şi crabii care traiesc în aceasta regiune au un nivel ridicat de mercur în ţesuturi şi sunt extrem de toxici.

Autoritaţile vor sa acopere complet epava şi o suprafaţa de peste 44.000 de metri patraţi sub un strat gros de nisip, ca sa opreasca aceste scurgeri radioactive. Operaţiunea va costa aproape 30 de milioane de euro şi va începe anul viitor.

Epava submarinului a fost descoperita în anul 2003, iar de autunci autoritaţile norvegiene cauta soluţii pentru a preveni extinderea contaminarii.

Submarinul este considerat un „Cernobîl subacvatic”, pentru ca toate fiinţele care tariesc în apropierea lui sunt contaminate radioactiv.