Statele Unite cer in continuare Rusiei sa respecte acordurile de pace de la Minsk, chiar daca Donald Trump vrea sa aiba relatii bune cu Vladimir Putin. A spus-o vicepresedintele american in timpul Conferintei pentru Securitate care are loc in Germania. In discursul sau, Mike Pence a mai spus ca America ramane un aliat de nadejde al NATO.

Publicat:18.02.2017, 14:38

Mike PENCE, VICEPRESEDINTELE SUA: ”Trebuie sa stiti acest lucru: Statele Unite vor continua sa traga Rusia la raspundere, chiar daca suntem în cautarea unor pozitii comune pe care, dupa cum stiti, presedintele Trump crede ca le putem gasi.”

Declaratia a fost facuta in fata a zeci de lideri straini, la conferinta de la Munchen, dar a ajuns rapid si la Moscova. La scurt timp, un oficial de rang inalt a spus ca Rusia se declara dezamagita de comentariile vicepresedintelui american privind conflictul din Ucraina.

Ulterior, de la tribuna a vorbit ministrul rus de Externe, care este de parere ca autoritatile ucrainene trebuie inceapa un dialog direct cu liderii din Donetk si Lugansk pentru a gasi solutii la problema din estul tarii.

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: ”Solutionarea unui conflict nu poate fi atinsa prin mijloace militare. Asta se refera si la criza din Ucraina. Este important ca autoritatile de la Kiev sa-si îndeplineasca angajamentele."

Despre conflictul din Donbas s-a vorbit si aseara la conferinta. Petro Porosenko a spus ca poporul sau lupta pentru independenta.

Petro POROSENKO, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Noi ne dorim libertate, iar Rusia vrea sa ne pedepseasca pentru asta. Nu avem nicio intentie sa renuntam si suntem pregatiti sa ne aparam tara noastra.”

Conferinta pentru securitate de la Munchen a inceput ieri si se va incheia maine. La ea s-a discutat si despre relatiile SUA-NATO, dar si despre probleme ca: terorismul, siguranta in Europa sau conflictul din Siria.

Mike PENCE, VICEPRESEDINTELE SUA: ”Astazi, în numele presedintelui Trump va aduc asigurarea ca Statele Unite sustin în mod ferm NATO si ca vom fi de neclintit în angajamentul nostru fata de Alianta Atlantica.”