Regele Mihai I al Romaniei a fost inmormantat, sambata seara, la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Sicriul cu trupul neinsufletit a fost depus la Necropola Regala, unde se odihneste si Regina Ana.

Publicat:17.12.2017, 06:25

Funeraliile au început la ora 10.25 şi, pe parcursul zilei, au existat mai multe momente cheie, în care românii şi-au luat ramas bun de la Majestatea Sa.

Zeci de mii de persoane i-au adus fostului suveran un ultim omagiu, atât în Capitala, cât şi la gara din Piteşti şi la Curtea de Argeş. Totodata, au fost prezenţi la funeralii preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si cel al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, precum si membri ai Corpului diplomatic si diferitelor culte religioase, dar şi comisarul european Corina Cretu si fostul premier Dacian Ciolos.

La funeralii au participat şi oficiali ai famiilor regale din Europa, între care printul Charles, principesa Muna a Iordaniei, principesa Irina a Greciei, regina Sofia a Spaniei, regele Juan Carlos al Spaniei, Karl von Habsburg Lothringen, Marele Duce Henri de Luxemburg, arhiducele Martin al Austriei si arhiducesa Katharina a Austriei, principele Nikolaos al Greciei, regina Anne-Marie a elenilor.

â–ºÎn jurul orei 10.00, la Palatul Regal au venit prinţul Charles şi preşedintele Klaus Iohannis, urmaţi de şeful Guvernului şi preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului.

 â–º50 de minute mai târziu, în jurul orei 10.50, dupa slujba religioasa din Sala Tronului, sicriul cu trupul Regelui a fost scos pe catafalc în Piaţa Palatului.

 â–ºSicriul, care cântareşte un sfert de tona, a fost purtat prin centrul Capitalei, în aplauzele zecilor de mii de oameni care au aruncat cu flori şi au strigat numele Regelui Mihai şi „Monarhia salveaza România!”

 â–ºÎn jurul orei 12.20, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde Patriarhul Daniel a ţinut o slujba religioasa, alaturi de opt mitropoliţi. În aceeaşi catedrala, în 6 septembrie 1940, era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I.

 â–ºÎn jurul orei 13.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Gara Regala Baneasa, de unde a fost transportat la Curtea de Argeş.

 â–ºCâteva mii de persoane s-au strâns în Gara Piteşti, cu steaguri tricolore, flori şi candele, unde au aplaudat şi au scandat numele Regelui Mihai.

 â–ºSicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost întâmpinat, în jurul orei 18.30, de 6.000 de persoane în gara municipiului Curtea de Argeş.

 â–ºDe acolo, a fost transportat la noua Cadedrala arhiepiscopala, unde a avut loc slujba de înhumare.

 â–ºAu fost trase 21 de salve de tun, în prezenţa Familiei Regale, a soborului de preoţi şi a mii de oameni.

 â–ºÎn jurul orei 20.00, sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost transportat în Necropola Regala, unde îşi va duce somnul de veci alaturi de soţia sa, Regina Ana.