O insula izolata din Hawaii a disparut inghitita de ape dupa ce a fost maturata la inceputul lunii octombrie de un uragan de categoria 4 - Walaka.

Publicat:25.10.2018, 13:23

O bucata din Statele Unite a fost ştearsa de pe harta în mod dramatic dupa ce East Island, o insula izolata, la nord de Hawaii, a fost acoperita de ape în urma trecerii uraganului Walaka la începutul lunii octombrie, relateaza The Guardian.

Imagini surprinse din satelit şi confirmate de cercetatori arata cum insula de 4,5 hectare, la 890 de km de Honolulu, a fost înghiţita de apele Pacificului.

Insula nu era locuita, dar era un habitat important pentru o specie de foca, Foca-calugar, şi pentru ţestoasele care vin aici sa depuna oua. Potrivit oamenilor de ştiinţa intensitatea uraganului care a şters insula de pe harta poate fi explicata de schimbarile climatice.

”M-am gândit: Dumnezeule, nu mai este!”, a reacţionat Chip Fletcher, un specialist în clima, la Universitatea din Hawaii.

Cercetatorii se aşteptau ca insula sa dispara sub ape în cele din urma din cauza creşterii nivelului oceanelor, dar uraganul Walaka i-a pus capat mai repede decât anticipau.

Sursa: The Guardian