Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a conferit surorii sale mai multa putere, promovand-o intr-o functie importanta, in cadrul organului executiv al partidului.

Publicat:08.10.2017, 17:29

Kim Yo-jong, în vârsta de 30 de ani, este sora cea mica a lui Kim Jong-un. Ea o va înlocui pe matuşa sa în Politurbo (n.r - Organ politic suprem executiv, format din membri aleşi de catre Comitetul Central al Partidului Comunist şi însarcinat cu aplicarea hotarârilor politice ale partidului, ratificate de catre Comitetul Central), scrie BBC News.

Promovarea sa a fost anunţata de Kim Jong-un la o reuniune a Partidului Muncitorilor, care a avut loc sâmbata. Kim Yo-jong avea, înca de acum trei ani, statut de membru senior în Partidul Muncitor.

Anul trecut, sora liderului de la Phenian a fost desemnata sa coordoneze congresul partidului, decizie vazuta drept un semnal ca ea va fi avansata într-o poziţie importanta din aparatul central.

Kim Yo-jong apare, frecvent, în public alaturi de fratele ei şi se crede ca ar fi responsabila de imaginea publica a liderului de la Phenian. Totodata, ea este vicepreşedintele departamentului responsabil cu propaganda.

BBC comenteaza ca decizia de sâmbata ar fi un indiciu în plus ca dinastia Kim vrea sa îşi consolideze puterea, în Coreea de Nord.

Cine este Kim Yo-jong?

Kim Yo-jong s-a nascut în 1987 şi este mezina familiei. Fratele sau Kim Jong-un este cu patru ani mai mare decât ea. Cei doi au studiat, în acelaşi timp, la Berna (Elveţia).

Ea ar fi casatorita cu fiul cui Choe Ryonh-hae, secretarul Partidului Muncitorilor.

În calitate de vicepreşedinte al departamentului responsabil cu propaganda, funcţie dobândita în 2014, ea s-ar ocupa de calendarul fratelui sau, de la vizitele efectuate şi pâna la modul în care apare în public, dar ar fi şi un consilier politic al liderului de la Phenian.

Profesorul Michael Madden a declarat, pentru BBC, ca tânara ar avea fi o persoana draguţa, cu trasaturi bune de caracter, dar puţin baieţoasa.

Oficialii de la şcoala din Elveţia la care ea şi fratele sau au studiat au precizat ca ar fi fost protejata de numeroase persoane, pe timpul studiilor. De exemplu, la un moment dat a racit, iar îngrijitorii sau au dus-o la spital, susţin aceştia.

Sursa: BBC NEWS