Google+

Liderul Cataloniei a propus Parlamentului suspendarea declararii independentei - VIDEO

Parlamentul regional s-a reunit marti seara, iar liderul catalan a propus suspendarea declararii independentei, in vederea unui dialog cu Europa.


UPDATE 20:42

Preşedintele Cataloniei propune suspendarea efectelor referendumului de independenţă pentru câteva săptămâni. ”Propunem Parlamentului să suspende efectele referendumului pentru că vrem să demarăm un dialog. Altfel nu ar fi posibil să ne atingem scopul. Trebuie să mergem pas cu pas spre scopul nostru şi spre ce ne-a cerut poporul la referendum. Au existat iniţiative de mediere, la nivel naţional şi internaţional. Europa a cerut dialog.

Am auzit toate cererile. Ne-au cerut să deschidem un dialog cu guvernul spaniol şi vom face asta. Sunt convins că în zilele următoare conflictul dintre Spania şi Catalonia poate fi rezolvat, respectând voinţa poporului catalan”, a mai spus preşedintele. ”Voturile au spus Da pentru independenţă şi vreau să merg înainte cu acest lucru. Vreau să urmez voinţa poporului catalan de a deveni un stat independent”, a continuat Puigdemont.

UPDATE 20:25 

”Suntem aici pentru că în 1 octombrie a avut loc acest referendum, în condiţii extreme. E prima oară când într-o democraţie europeană au avut loc violenţe, poliţia a atacat oamenii. Scopul a fost să provoace panică şi pentru ca oamenii să nu voteze, pentru că le era frică. Nu au avut succes. Peste 2 milioane de oameni nu s-au speriat şi au venit la vot. Nu ştim câţi au încercat şi nu au putut, pentru că şcolile erau închise. Credem că o jumătate de milion de oameni nu au putut vota. Am ţinut referendumul cu toate acestea.

Au arestat oameni din guvern, dar nici asta nu ne-a oprit. Ne-au citit mailurile, nici asta nu ne-a oprit. În ciuda tuturor eforturilor de a opri referendumul, am reuşit. Mulţumesc tuturor acestor oameni care au făcut posibil acest moment istoric”, a mai spus liderul catalan.

UPDATE 20:18

 Carles Puigdemont: ”Trăim un moment istoric şi consecinţele şi efectele merg mai departe decât doar ţara noastră. Catalonia e o afacere europeană. Nu voi recurge la ameninţări, dar momentul este foarte serios. Nu vrem să contribuim la violenţe, ci dimpotrivă, nu putem avea un acord asupra tuturor lucrurilor, dar înţelegem că trebuie să urmăm calea democratică, paşnică, şi să respectăm oamenii care gândesc diferit faţă de noi.”

UPDATE 20:08 

Sala Parlamentului s-a umplut, iar Carles Puigdemont a sosit. Urmează discursul său.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn