Razboiul s-a incheiat. Presedintele Columbiei si liderul Fortelor Armate Revolutionare din aceasta tara au semnat un tratat de pace. Documentul pune capat unui conflict civil care a durat mai mult de jumatate de secol. Acordul a fost semnat cu un stilou confectionat din cartuse, iar martori la eveniment au fost 15 presedinti din statele latino-americane, dar si reprezentanti ai ONU.

Publicat:27.09.2016, 12:53


Semnarea acordului a fost motiv de bucurie pentru sute de mii de locuitori ai Columbiei.

Oamenii cantau si dansau pe strazi, in timp ce presedintele Columbiei si liderul Fortelor Revolutionare semnau tratatul.

Duminica, columbienii sunt chemati la urne pentru a ratifica acordul de pace. 

Juan MANUEL SANTOS, PRESEDINTELE COLUMBIEI: ”Împreuna cu votul vostru de duminica, 2 octombrie, vom lasa în urma un trecut trist si vom deschide portile pentru un viitor mai bun.”

Printre liderii straini, martori la acest eveniment istoric au fost presedintele Cubei, Raul Castro, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon si secretarul american John Kerry. Acordul prevede ca miscarea revolutionara se va transforma in partid politic si va participa la alegeri.

Rebelii au la dispozitie 180 de zile pentru a parasi zonele ocupate si pentru a preda armele catre ONU. Liderul rebelilor a anuntat ca toate aceste obligatiuni vor fi respectate.In urma luptelor dintre fortele revolutionare si armata columbiana, care au inceput in 1958, peste 200 de mii de oameni au murit, circa 80 de mii au disparut, iar 30 de mii au fost rapiti.