Recep Tayyip Erdogan a obtinut peste 50% din voturile necesare in alegerile de duminica, ceea ce ii permite sa castige un nou mandat prezidential de cinci ani, in care va avea puteri sporite, au anuntat luni autoritatile electorale, relateaza AFP.

Publicat:25.06.2018, 05:07Potrivit presei de stat, dupa numararea celor mai multe dintre voturi, Erdogan ar fi obţinut 53%, iar rivalul sau social-democrat doar 31 de procente.


“Rezultatele neoficiale arata ca naţiunea turca mi-a încredinţat responsabilitatea preşedinţei şi datoria guvernarii. În acelaşi timp, a încredinţat Partidului Dreptate şi Justiţie şi partenerilor de coaliţie, Alianţa Poporului, majoritatea în parlament”, anunţat Erdogan.

“Mesajul este clar. Cu o participare de aproape 90% la alegeri, Turcia a dat lumii o foarte buna lecţie de democratie. Astazi, tari unde participarea la vot este de 30-40% se identifica singure drep “democratii”. Le cer celor care îsi definesc alegerile cu o prezenta de sub 50%, în tarile lor, drept “democratice”, sa asculte foarte bine acest mesaj”, a declarat Erdogan.

În urma unui referendum câstigat la limita anul trecut, Erdgoan s-a asigurat ca, odata reales presedinte, va controla guvernul, va putea sa înfiinteze ori sa desfiinteze ministere, sa dizolve parlamentul si declanseze noi alegeri.

Erdogan: Turcia a ales sa lupte împotriva terorismului

Turcia a ales sa “lupte cu determinare împotriva tuturor grupurilor teroriste ”, a declarat luni presedintele Recep Tayyip Erdogan dupa câstigarea alegerilor prezidentiale, relateaza dpa.

“Turcia a facut alegerea în favoarea protejarii democratiei, a drepturilor si libertatilor sale, mentinând reformele. Turcia a facut o alegere în favoarea cresterii, dezvoltarii, investitiilor”, a spus el.

Turcia “va câstiga o reputatie mult mai buna pe scena internationala si va ameliora conditiile de pace si prosperitate pentru fiecare dintre cetatenii″ ei, a subliniat Erdogan.

“Acest rezultat arata, de asemenea, ca vom continua sa deschidem drumul spre eliberare teritoriilor siriene si pentru revenirea în siguranta în tara lor a fratilor sirieni din tara noastra″, a mentionat presedintele Erdogan.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obtinut peste 50% din voturile necesare în alegerile de duminica, ceea ce îi permite sa câstige un nou mandat prezidential de cinci ani în care va avea puteri sporite, au anuntat luni autoritatile electorale, noteaza AFP.