Google+

NATO cere Rusiei sa-si retraga trupele din Republica Moldova

Liderii statelor membre NATO au cerut Rusiei sa-si retraga trupele din Republica Moldova si ”sa se angajeze in mod constructiv in procesul de solutionare privind Transnistria”.Mesajul dur transmis Moscovei apare în declaraţia finală a Summit-ului NATO de la Bruxelles.

 

Liderii aliaţi îşi afirmă ”sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova în cadrul graniţelor acestora recunoscute pe plan internaţional. În conformitate cu angajamentele sale internaţionale, facem apel la Rusia să îşi retragă forţele staţionate în cele trei ţări fără consimţământul acestora”.

 

 “Reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova în cadrul graniţelor acestora recunoscute pe plan internaţional. În conformitate cu angajamentele sale internaţionale, facem apel la Rusia să îşi retragă forţele staţionate în cele trei ţări fără consimţământul acestora. Condamnăm cu fermitate anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeii de către Rusia, anexare pe care nu o recunoaştem şi nu o vom recunoaşte. 

 

 Discriminarea tătarilor din Crimeea şi a membrilor altor comunităţi locale trebuie să înceteze. Trebuie să li se permită structurilor internaţionale de monitorizare să îşi desfăşoare activitatea lor esenţială pentru protejarea drepturilor omului. Cerem implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk de către toate părţile şi sprijinim eforturile formatului Normandia şi ale Grupului de Contact Trilateral. Răspunsul NATO vine în sprijinul acestui efort general, care include sancţiuni decise de Uniunea Europeană (UE), G7 şi alţii, pentru a promova o soluţionare paşnică a conflictului şi a răspunde acţiunilor Rusiei.

 

Adresăm un apel Rusiei să înceteze orice sprijin politic, financiar şi militar pentru grupurile militante, să înceteze intervenţia militară în regiunile Donetsk şi Luhansk, să îşi retragă trupele, echipamentul şi mercenarii de pe teritoriul Ucrainei şi să revină în cadrul Centrului Comun de Control şi Coordonare. Suntem profund îngrijoraţi de faptul că se recurge la tortură şi la transferul cetăţenilor ucraineni în închisorile din Rusia.

 

Subliniem importanţa siguranţei şi accesului deplin şi neîngrădit al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE până la şi inclusiv pe frontiera Rusia-Ucraina. Cerem Rusiei să revină asupra recunoaşterii regiunilor din Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud, drept state independente; să implementeze acordul de încetare a focului din 12 august 2008, mediat de UE, în special retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Georgiei; să pună capăt militarizării acestor regiuni; să înceteze construcţia de obstacole asemănătoare frontierelor.

 

De asemenea, cerem Rusiei să îşi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova şi să continue să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluţionare privind Transnistria. Ne angajăm să sprijinim reformele democratice şi eforturile de edificare a capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova”, scrie in declaraţia finală a Summit-ului NATO de la Bruxelles.

 

Rusia a amplasat în Republica Moldova, pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria, trupe şi armamente de peste 25 de ani. În Transnistria staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn