NATO desfasoara cele mai ample manevre militare de la Razboiul Rece incoace. La exercitiile, care au inceput astazi in Norvegia, sunt mobilizati zeci de mii de militari din 31 de tari. Scopul este antrenarea aliantei pentru a veni in ajutor unuia dintre membrii sai in caz de agresiune. Este si un prilej de a aminti Rusiei despre solidaritatea statelor membre NATO, scriu jurnalistii occidentali.

Publicat:25.10.2018, 14:01

Aproximativ 50 de mii de militari din 31 de tari, 10 mii de vehicule si 250 de elicoptere au fost antrenate la exercitiile militare, considerate cele mai mari de la sfarsitul Razboiului Rece. Manevrele militare, Trident Juncture 18, au loc in centrul si estul Norvegiei, in zone din Atlanticul de Nord si Marea Baltica.   

Jens STOLTEBERG, SECRETARUL GENERAL NATO: “Vor fi mobilizate 60 de nave din intreaga Alianta si vor participa la exercitiile Trident Juncture, cele mai ample exercitii NATO. “

Secretarul general NATO a mai spus ca alianta nu cauta razboi, dar este gata sa-si apere toti aliatii de un potential adversar. Nu exista vreo indoiala ca oficialul se referea la Rusia, scrie presa straina, in contextul in care Moscova isi etaleaza puterea militara si imparte cu Norvegia o frontiera de aproape 200 de kilometri in nordul indepartat.

La polul opus, Ambasada Rusiei la Oslo a declarat ca aceste exercitii sunt antirusesti. In septembrie, Moscova a organizat cele mai mari manevre militare din istoria Rusiei in Orientul Indepartat. Atunci, Vladimir Putin a spus ca militarii sunt antrenati pentru a mentine pacea.