Ninsorile cazute in cantitati exceptionale au creat haos in Austria si Bavaria, unde viata publica este complet paralizata in regiuni vaste.

Publicat:15.01.2019, 06:46

Daca media întregii luni este un strat de 57 de centimetri de zapada, în prima jumatate a lui ianuarie s-a asternut deja o cantitate tripla. Pâna acum, 27 de oameni si-au pierdut viata din cauza iernii severe. Ultimele victime sunt doi genisti francezi, care încercau sa declanseze o avalansa controlata.

La o privire detasata, peisajul pare de basm. Din Elvetia pâna în Bavaria, zapada a luat cu totul în stapânire Alpii. Însa, dincolo de impresia artistica, situatia este mai mult decât complicata. Feeria alba este spulberata brusc de câte o avalansa.S-a întâmplat zilele trecute, când cantitati enorme de zapada au navalit peste un restaurant din Elvetia. Povestea s-a repetat duminica seara în Germania, unde o avalansa a precipitat zapada peste un hotel. Din fericire nu s-au înregistrat victime. O alta avalansa, produsa în Alpii Austrieci a luat 4 vieti.

Este vorba despre patru schiori care au intrat pe o pista închisa. Avalansa produsa i-a îngropat pe toti patru. Trei trupuri au fost recuperate, dar al patrulea înca nu a fost gasit.

De peste o saptamâna, mii de oameni sunt blocati în case, nu mai pot ajunge la munca, scolile sunt închise, iar stocurile de mâncare limitate. În multe locuri, cablurile de înalta tensiune au cedat sub greutatea zapezii, iar oamenii stau fara curent electric. Statiunile de schi sunt închise din cauza accesului blocat dar si a riscului de avalanse.

Solidaritatea este cuvântul de ordine. Oamenii formeaza echipe si trec de la o casa la alta ca sa dea jos zapada de pe acoperisuri. Însa în multe locuri situatia este atât de grava, încât a fost mobilizata armata pentru aceasta operatiune.

Ministrul german de Interne a vizitat luni localitatile bavareze afectate. La Berchtesgaden a vazut cu ochii lui zeci de salvatori care curatau zapada deusa pe acoperisul spitalului.