Operatiune cu emotii desfasurata pe intuneric, la -12 grade, in judetul Brasov. Salvatorii au fost solicitati sa intervina intr-un catun izolat, pe varful unui deal, unde o tanara de 17 ani urma sa nasca.

Publicat:16.01.2019, 06:59

Drumul troienit a facut imposibil accesul ambulanţelor, asa ca a fost trimisa o senilata care a urcat cu greu pe poteca abrupta. Numai ca pâna sa ajunga, tânara a nascut acasa o fetita perfect sanatoasa pe nume Ioana.

Marian Badea, ISU Braşov: „Noi suntem aici, aici sunt ambulantele. Trebuie sa mergeam pe aici, pe coasta, pe deal, si casa este undeva aici... Asta de aici, se vede acoperisul. În conditiile astea, cam 45 de minute, o ora de mers.”

În acesta conditii s-au chinuit salvatorii sa ajunga la tânara de 17 ani care locuieste în catunul Maguricea, situat pe un vârf de deal. Se afla la ora de mers pe jos din comuna Moieciu si nu exista acces auto. Asa ca sase pompieri si o asistenta medicala au pornit la pas pe poteca abrupta. Pâna si utilajul cu senile, proiectat special pentru astfel de interventii, a avut dificultati pe traseu.


Copilul nu a mai avut însa rabdare. Tânara femeie a nascut acasa, ajutata de o vecina care primea indicatii prin telefon de la medicul dispeceratului SMURD. Apoi, la fata locului a ajuns echipajul care le-a acordat îngrijiri.

Reporter: „De ce sunteti pe jos si nu sunteti în senilata?”

Georgiana Panaitache, asistenta SJ Ambulanta Brasov: „Este un traseu mai dificil si am preferat sa fie copilul în siguranta.”

Reporter: „Ei înca mai lupta sa coboare. adica ati mers cu senilata?”


Asistenta: „Am fost dar pe parcurs am coborât.”

Reporter: „Exista oare vreun risc pentru copilas pe vremea asta, pe ger?”

Asistenta: „Sa speram ca nu. Eu cred ca este bine.”

Plt. mj. Claudiu Jitea, Secţia pompieri Predeal: „Am întâlnit tot felul de obstacole - copaci, stânci, pietre, bolovani. Am legat troliul de copaci, am ancorat, am reusit sa urcam.”

Femeia a fost coborâta cu senilata la echipajul SMURD aflat la baza catunului. Într-un final dupa aproape trei ore de interventii, tânara mamica si fetita au ajuns la maternitatea din Brasov, în perfecta stare de sanatate.

Rareş, tatal fetitei: „Azi dimineata era bine... Reporter: Nu s-a asteptat? Tatal fetitei: Nu! Reporter: Ai avut emotii? Tatal fetitei: Da, când am auzit mi s-au muiat picioarele.”

Întreaga operatiune s-a desfasurat pe întuneric, la -12 grade celsius.