Pactul global cu privire la migratii a fost aprobat oficial luni, la Marrakech, dupa proclamarea verbala si traditionala lovitura de ciocan, in fata reprezentantilor celor aproximativ 150 de tari reuniti in conferinta interguvernamentala.

Publicat:10.12.2018, 16:15

Pactul global cu privire la migratii a fost aprobat oficial luni, la Marrakech, dupa proclamarea verbala si traditionala lovitura de ciocan, în fata reprezentantilor celor aproximativ 150 de tari reuniti în conferinta interguvernamentala.

″Acest moment este produsul inspirat al eforturilor. Nu trebuie sa cedam în fata fricii sau a retoricii false″⁣ privind migratia, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea dezbaterilor de la Marrakech, relateaza Agerpres. El a denuntat ″numeroasele minciuni″⁣ raspândite în legatura cu acest acord, care urmeaza sa fie supus unui ultim vot de ratificare în Adunarea Generala a Natiunilor Unite, la 19 decembrie.

″În multe locuri unde fertilitatea este în scadere si speranta de viata creste, economia va stagna si oamenii vor avea de suferit în absenta migratiei. Este evident ca tarile cele mai dezvoltate au nevoie de migranti pentru un spectru larg de roluri vitale, de la îngrijirea persoanelor în vârsta la prevenirea colapsului serviciilor medicale’’, a accentuat Antonio Guterres.

În luna iulie, toate cele 193 de tari membre ale ONU, cu exceptia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci însa, pactul a devenit tinta criticilor politicienilor europeni de extrema dreapta care sustin ca el poate duce la noi valuri masive de migranti catre Europa.

Pactul consemneaza atât principii - apararea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoasterea suveranitatii nationale - cât si propuneri pentru ajutarea tarilor sa faca fata migratiei, cum ar fi schimbul de informatii si expertiza, integrarea migrantilor etc. El interzice totodata detentiile arbitrare si nu autorizeaza arestarile decât ca ultima solutie.

Textul, ce cuprinde în jur de 40 de pagini, ″favorizeaza cooperarea internationala în materie de migratie între toti actorii competenti, constienti fiind ca niciun stat nu poate gestiona singur problema migratiilor″⁣, simultan cu ″⁣respectarea suveranitatii statelor si a obligatiilor ce le revin din dreptul international″⁣.

Constatând ca ″migratiile au, în mod indubitabil, repercusiuni foarte diferite si uneori imprevizibile asupra tarilor noastre, precum si asupra comunitatilor, migrantilor si familiilor lor″⁣, documentul subliniaza ca ″⁣este crucial sa nu ne lasam divizati si sa ramânem uniti în fata dificultatilor pe care le pun migratiile internationale si a ocaziilor pe care ele le ofera″⁣.

″Migratiile fac parte integranta din globalizare, legând între ele societatile unei aceleiasi regiuni si o regiune de alta si facând din noi toti tari de origine, de tranzit si de destinatie″⁣, mai afirma documentul. ″⁣Gratie acestui demers global, contam sa facilitam migratiile sigure, ordonate si regulate, reducând incidenta si repercusiunile negative ale migratiei ilegale, datorita cooperarii internationale si ansamblului de masuri propus în prezentul Pact global″⁣, adauga textul mentionat.

″Migratia nu ar trebui sa fie niciodata un act disperat. Atunci când este cazul, trebuie sa cooperam spre a raspunde nevoilor migrantilor în situatie de vulnerabilitate si sa rezolvam problemele care se pun. Trebuie sa actionam concertat pentru a crea conditiile care sa permita comunitatilor si indivizilor sa traiasca în securitate si în demnitate în propria lor tara″⁣, pledeaza documentul.

Pactul detaliaza 23 de obiective, printre care ″lupta împotriva factorilor negativi si a problemelor structurale care împing persoane sa-si paraseasca tara de origine″⁣, ″⁣salvarea de vieti″⁣, ″⁣întarirea actiunii transnationale în fata traficului de migranti″⁣, ″⁣nerecurgerea la plasarea în retentie administrativa a migrantilor decât în ultima instanta″⁣ sau ″⁣asigurarea accesului migrantilor la servicii de baza″⁣.

Semnatarii se angajeaza, de asemenea, sa creeze ″o platforma globala de informatii care va servi drept sursa publica de date online″⁣ cu privire la migratii, precum si ″⁣o retea a Natiunilor Unite consacrata migratiilor″⁣ si de care va raspunde Organizatia Internationala pentru Migratii (OIM).