Anchetatorii au descoperit o foaie pe care Stephen Paddock calculase distanta si traiectoria de la fereastra camerei sale de hotel si pana unde se afla multimea asupra careia a deschis focul, la un festival de muzica din Las Vegas.

Publicat:08.10.2017, 17:24

Informaţia a fost dezvaluita de CNN, care citeaza o sursa apropiata anchetei. Postul de televiziune relatase, anterior, ca în camera lui Paddock a fost gasita o notiţa pe care acesta trecuse mai multe cifre, caracterizate de anchetatori drept semnificative.

Însemnarile barbatului au fost gasite în camera din hotelul Mandalay Bay, printre cele 23 de arme de foc şi muniţie.

Anchetatorii susţin ca atacul a fost planuit în detaliu de barbatul de 64 de ani, dar aceştia înca încearca sa stabileasca ce l-a determinat sa deschida focul asupra mulţimii care participa la un festival de muzica din Las Vegas, duminica trecuta, cauzând moartea a 59 de persoane şi ranirea a peste 500.

El a instalat inclusiv camere de luat vederi, pentru a vedea daca cineva se apropie de camera în care era cazat din 28 septembrie. Înainte ca forţele de intervenţie sa ajunga în camera sa, Stephen Paddock s-a sinucis.

Motivele, înca necunoscute

Vineri, Kevin C. McMahill, reprezentant al poliţiei, a dat noi detalii din ancheta. Astfel, sursa citata a precizat ca un angajat responsabil cu securitatea hotelului a fost împuşcat în picior, în timp ce fusese trimis sa verifice o camera situata la doar câteva uşi distanţa de cea în care era cazat Paddock. Un raport al poliţiei arata ca, dupa acest incident, Paddock nu a mai tras asupra mulţimii.

Jesus Campos fusese, însa, trimis sa verifice alarma care viza o camera de pe acelaşi hol cu cea în care era cazat Stephen Paddock. Nu fusese forţata, era deschisa de mai multe ore şi Paddock nu avea cheile de la camera respectiva, fiind vorba de o simpla coincidenţa, a mai spus poliţia.

Totodata, anchetatorii au reiterat ca nu a fost gasita nicio legatura a atacatorului cu vreo reţea terorista sau cu gruparea Stat Islamic.

Mai mult, autoritaţile cred ca Paddock era singur în camera la momentul atacului şi ca nu mai avea nimeni cheia de la camera sa, însa acestea încearca sa stabileasca daca îi mai cunoştea cineva planurile.

În acest sens, autoritaţile responsabile cu ancheta au analizat „un numar mare de filmari” din mai multe locuri, între care şi din Mandalay Bay, dar ca nu au vazut nicio persoana suspecta în prezenţa lui.

Iubita lui Paddock, Marilou Danley, coopereaza cu anchetatorii. Avocatul acesteia, Matthew Lombard, a precizat ca nu va mai face declaraţii publice în viitorul apropiat.

Nu avea cazier

Fratele şi fostul cumnat al acestuia s-au declarat şocaţi, precizând ca fostul contabil era un barbat „grozav”, care avea o pasiune pentru poker.

„Nu ştiu ce sa zic. Fratele meu a facut asta şi ma simt de parca m-a împuşcat pe mine. Sunt în stare de şoc”, a declarat Eric Paddock, fratele atacatorului, luni.

Autoritaţile au precizat ca în camera de hotel, în care Paddock era cazat din 28 septembrie, au fost gasite 23 de arme de foc, iar alte 19 în locuinţa sa din Mesquite, Nevada.

Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, care l-a descris pe Paddock drept un „luptator” al reţelei jihadiste. Pe de alta parte, FBI a transmis ca nu exista dovezi care sa ateste ca barbatul ar fi fost afiliat vreunei reţele teroriste internaţionale.

Informaţii aparute în presa, în cursul zilei de luni, aratau ca tatal lui Stephen Paddock a fost unul dintre cei mai cautaţi infractori de catre FBI, dupa ce a jefuit mai multe banci, iar apoi a evadat din închisoare. Pe de alta parte, Stephen Paddock nu avea cazier, singurele infracţiuni înregistrate fiind comise în trafic.