Donald Trump se lauda cu "un succes imens" la alegerile legislative de la jumatatea mandatului, desi democratii au obtinut majoritatea in camera inferioara a Congresului.

Publicat:07.11.2018, 19:42

Însa republicanii au reusit sa pastreze Senatul, asa ca cele doua tabere îsi vor pune probabil piedici reciproc. Controlând camera inferioara, democratii vor putea influenta politica externa. Iar Trump va fi obligat sa accepte compromisul, desi a declarat ca nu-i place deloc.

”Datorita voua, va începe o noua era în America! Nu e vorba doar de democrati si republicani. E vorba de restaurarea echilibrului constitutional dintre puteri în cadrul Administratiei Trump”, a transmis Nancy Pelosi, lidera democratilor din Camera Reprezentantilor.

Democratii au reusit sa câstige peste 30 de mandate în plus fata de cele pe care le aveau în Camera Reprezentantilor, obtinând majoritatea pentru prima oara în ultimii opt ani. Nu e însa o performanta iesita din comun, având în vedere ca partidul care detine Casa Alba sufera mai tot timpul pierderi la alegerile de la jumatatea mandatului.

În orice caz, Donald Trump a preferat sa vada jumatatea plina a paharului: faptul ca republicanii si-au pastrat si chiar consolidat controlul asupra Senatului. El a distribuit pe Twitter laudele pe care i le-a adus un analist conservator: “Domnul Trump e magic. E un aducator de voturi extraordinar. Republicanii sunt norocosi sa-l aiba.”

Însa, observatorii independenti nu minimalizeaza pierderea majoritatii în Camera Reprezentantilor.

”E un lucru foarte important. Asta schimba în mod fundamental echilibrul de putere de la Washington pentru urmatorii doi ani de presedintie Trump. Democratii pot paraliza agenda lui Trump”, a transmis Steve Peoples, jurnalist Associated Press.

Camera Reprezentantilor poate bloca finantarea zidului de la frontiera cu Mexicul si orice reforma a imigratiei dorita de Trump. Va nuanta politica externa americana în dosare ca Rusia, Arabia Saudita sau Coreea de Nord. Democratii pot initia anchete asupra finantelor lui Trump si eventualelor conflicte de interese despre care s-a tot vorbit în ultimii doi ani. Pot initia si procedura de destituire, însa lucrurile s-ar transa în Senatul dominat de republicani. La rândul sau, cu ajutorul Senatului, Trump va controla numirile din administratie si de la Curtea Suprema, precum si ratificarea oricaror noi tratate.

”Acest scrutin a fost o batalie a ideilor, o dezbatere despre cine suntem si în ce credem”, a transmis Ted Cruz, senator republican.

Pe de alta parte, acest scrutin a adus o sumedenie de premiere în politica americana. În Congres vor ajunge pentru prima oara doua femei musulmane si una amerindiana, pe deasupra lesbiana. Un democrat devine primul guvernator care îsi asuma public homosexualitatea. Iar o femeie de 29 de ani, care era chelnerita când si-a început campania, devine cea mai tânara membra a Congresului. Iar alegatorii din Nevada au trimis în Congresul local un candidat decedat în timpul campaniei electorale.