Google+

Premierul israelian asteapta ca tarile europene sa urmeze exemplul SUA si sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului - VIDEO

Premierul israelian asteapta ca tarile europene sa urmeze exemplul SUA si sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului - VIDEO
Embed:

Dupa ce a acuzat Europa de ipocrizie, aflat in prima sa vizita la Bruxelles, premierul israelian spune, ca asteapta ca tarile europene sa urmeze exemplul SUA si sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului. In fata institutiilor europene sute de oameni au protestat impotriva deciziei lui Donald Trump. Manifestatii au fost si in mai multe tari musulmane.


Zeci de mii de persoane au manifestat astazi  in mai multe tari arabe si musulmane, in semn de protest fata de decizia lui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si in semn de solidaritate cu palestinienii.

 

La Jakarta, manifestantatii au incendiat drapelul american si o papusa cu chipul lui Trump. Ciocniri au fost astazi intre israielieni si palestinieni pe strazile Orasului Vechi, la Ierusalimul de Est. 4 persoane au fost ucise, iar zeci au fost ranite.

 

Aflat in vizita la  Bruxelles, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus ca recunoasterea de catre presedintele Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului reprezinta 菟unerea faptelor pe masa si i-a indemnat pe europeni sa accepte realitatea.


La randul sau, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, care l-a primit pe Netanyahu in prima sa vizita la Bruxelles, a spus ca UE ramane fidela solutiei cu doua state.

 

Benjamin NETANYAHU, PREMIER ISRAEL: “Ierusalimul este capitala Israelului, nimeni nu poate nega asta. Acest lucru face posibilă pacea întrucât recunoaşterea realităţii este substanţa păcii.”

 

 Credem că singura soluţie realistă a conflictului dintre Israel şi Palestina se bazează pe cea a două state, cu Ierusalimul, capitala statului Israel şi a statului Palestina de-a lungul liniei din 1967.Aceasta este poziţia noastră consolidată şi vom continua să respectăm consensul internaţional asupra Ierusalimului până când statutul final al oraşului sfânt va fi soluţionat prin negocieri directe între părţi.

 

”Presedintele american Donald Trump a anuntat miercuri ca SUA recunosc Ierusalimul drept capitala a statului Israel. Arabii si musulmanii din Orientul Mijlociu au condamnat decizia, pe care au calificat-o drept o masura «incendiara”.

 

Pe de alta parte, presedintii francez  si turc au anutat ca vor incerca sa convinga Statele Unite sa revina asupra deciziei lor.Donald Trump este primul presedinte care recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, de la infiintarea acestui stat, in 1948.

 

Disputele legate de Ierusalim sunt atat de puternice incat, in anii '90, cand au fost negociate acordurile israeliano-palestiniene de la Oslo, statutul orasului a fost evitat si lasat pe mai tarziu, pentru a nu narui discutiile pe celelalte teme. Negocieri in privinta impartirii orasului au avut loc la inceputul deceniului trecut, dar au esuat si nu au mai fost reluate.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn