Google+

Studentii la Medicina Veterinara din Cluj, Romania au plecat in Africa sa salveze gheparzii. Misiunea lor

Mai multi cercetatori de la Facultatea de Medicina Veterina din Cluj ajuta in Africa de Est la salvarea gheparzilor. Romanii au amenjat un centru in care sunt ingrijiti puii eliberati din custile braconierilor.

 

Gheparzii sunt pe cale de dispartie, una dintre cauze fiind vânătoarea lor ilegală. Pe piaţă neagră se vând cu mii de dolari.

 

Câţiva pui de ghepard au fost găsiţi de autorităţile de mediu din Africa de Est în cuştile unor traficanţi care voiau să îi vândă pe piaţa neagră. Cercetătorii români au grijă de ei într-un centru al universităţîi din Somaliland - unde îi hrănesc şi le vindecă bolile.

 

Angela Ionică este doctorand la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Pe lângă faptul că are grijă de micii gheparzi, cercetătoarea îi învaţă pe africani cum să diagnosticheze animalele şi îi ajută să înfiinţeze mai multe laboratoare unde vor fi tratate mamiferele sălbatice.

 

În Somaliland - Africa de Sud nu există specialişti în medicină animalelor sălbatice şi nici îngrijitori pentru adăposturile unde primesc tratament cele bolnave. Aşa că prezenţa veterinarilor români este esenţială.

 

Considerate cele mai rapide animale din lume, gheparzii sunt pe cale de dispariţie. Experţii susţin că în sălbăticie ar mai fi rămas doar 7.500 de exemplare. În ultimii zece ani, numai în Africa, ar fi dispărut cel puţin 5.000 de animale din această specie. Unul dintre motivele pentru care gheparzii dispar este braconajul.

 

Pe piaţă neagră, un pui de ghepard se vinde cu zece mii de dolari.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn