Presedintele american Donald Trump a declarat intr-un interviu difuzat marti ca administratia sa este pe cale sa puna capat dobandirii cetatenii SUA prin nastere.

Publicat:30.10.2018, 15:20

Într-un interviu pentru portalul Axios, Donald Trump a declarat ca lucreaza sub îndrumare juridica pentru a pune capat acestei practici, care exista din 1968 si stipuleaza ca cetatenia este automat garantata oricarei persoane care se naste pe teritoriul SUA.

“Exista o singura tara în lume unde o persoana vine, naste un copil si copilul este în principal cetatean al SUA pentru 85 de ani, cu toate beneficiile”, a declarat Trump pentru Axios. “Este ridicol si asta trebuie sa înceteze... ceea ce este în curs si se va întâmpla printr-un ordin executiv”, a adaugat el.

Contrar afirmatiilor lui Trump, exista mai multe tari care ofera în mod nerestrictionat cetatenie dobândita prin nastere, printre care Canada si Mexic, subliniaza dpa.

În plus posibilitatea ca presedintele sa aiba posibilitatea de a pune în discutie, prin decret, acest principiu înscris în amendamentul 14 al Constitutiei este contestata puternic de numerosi juristi.