Un american declarat vinovat de violarea si uciderea unei fetite a fost executat joi in statul Tennesse cu ajutorul unui cocktail letal controversat, dupa ce Curtea Suprema a SUA a respins un recurs al avocatilor, informeaza vineri AFP.

Publicat:10.08.2018, 12:57

Aceasta este prima executie din acest stat din sudul SUA dupa 2009.

As vrea sa spun doar ca îmi pare cu adevarat rau. Si... asta-i tot”, a spus Billy Ray Irick, 59 de ani, înainte de a i se administra injectia letala în Nashville.

El a fost condamnat în 1986 pentru viol si uciderea unei fetite de sapte ani, Paula Dyer. Avocatii sai au pledat invocând o grava maladie mentala a barbatului.

Într-o cerere în fata Curtii Supreme, avocatii au contestat protocolul de injectie letala, ce contine puternicul sedativ controversat midazolam. Curtea a respins cererea. Însa o magistrata a Înaltii Curti, Sonia Sotomayor, s-a întrebat daca nu cumva executia aduce cu un act de barbarie.

Expertii medicali au explicat în mod minutios cum acest coctail din trei medicamente pe care (statul) Tennesse intentioneaza sa-l injecteze în venele lui Irick îl va face sa resimta senzatii de înec, de sufocare si o arsura puternica în interior”, a notat Sotomayor. “Daca legea permite ca aceasta executie sa se faca în pofida ultimelor clipe oribile pe care le va trai Irick, atunci noi am încetat sa mai fim o natiune civilizata si am acceptat barbaria”, a conchis ea.

Trei din cele 14 executii efectuate anul acesta în SUA au folosit midazolam, potrivit Centrului de Informatii asupra Pedepsei Capitale.

Însa medicamentul a facut obiectul a numeroase recursuri în justitie. Ohio a suspendat executiile în 2014 dupa cea a lui Dennis McGuire, în timpul careia s-a folosit midazolam si care i-a provocat barbatului 25 de minute de agonie, în timpul carora acesta s-a sufocat si zbatut.