Un american de 56 de ani a fost arestat si pus sub acuzare in legatura cu cele 14 colete cu dispozitive explozive, trimise unor critici ai lui Donald Trump. Presedintele Statelor Unite a spus ca astfel de acte sunt josnice si nu isi au locul in SUA. Ultimele pachete suspecte au fost gasite ieri in Florida si la New York, dar ar mai putea fi si altele, avertizeaza autoritatile.

Publicat:27.10.2018, 16:50

Donald TRUMP, PRESEDINTELE STATELOR UNITE:Serviciile de securitate l-au arestat pe suspect, care se afla acum in custodie.”

 Autoritatile l-au identificat pe principalul suspect - Cesar Sayoc, in varsta de 56 de ani, care a fost arestat la un magazin de accesorii auto, in Florida. Anchetatorii spun ca au gasit amprentele si ADN-ul suspectului pe unele dintre pachetele trimise. Politistii au ridicat pentru investigatii si dubita suspectului, care avea lipite pe geam autocolante cu mesaje politice nationaliste si pro-Trump. Toate pachetele suspecte, trimise la 12 adrese, contineau dispozitive explozive.

Printre destinatari se numara fosti inalti demnitari democrati, printre care fostul presedinte Barack Obama, fostul secretar de stat Hillary Clinton, fostul vice-presedinte Joe Biden - cu doua colete expediate, dar si actorul Robert de Niro. Niciunul dintre coletele capcana nu a explodat. Trump le-a cerut autoritatilor sa gaseasca suficiente resurse, inclusiv financiare, pentru a-i gasi pe cei responsabili.

Donald Trump:Aceste acte de terorizare sunt josnice si nu isi au locul in tara noastra. Nu trebuie sa permitem niciodata ca violentele politice sa prinda radacini in America.” 

 Insa, inainte sa adopte aceasta pozitie, Trump nu era atat de ferm. Initial, in mesaje pe Twitter, parea sa minimalizeze gravitatea acestei campanii de terorizare, cum a numit-o el.

Si a acuzat nu pentru prima data presa ca, prin modul in care a relatat despre campania coletelor cu explozive, ar incerca sa-i denigreze pe republicani inainte alegerilor legislative, care vor avea loc in mai putin de doua saptamani. Dintre ultimele pachete suspecte gasite vineri, unul era trimis la New York, la adresa fostului director CIA, James Clapper.

James CLAPPER, FOSTUL DIRECTOR CIA SUA:Este, fara indoiala, o campanie de terorism domestic. Eu nu am dubii.”

 Oricine este un critic la dresa presedintelui Trump trebuie sa fie in alerta si sa-si ia masuri de precautie - a declarat james Clapper.