Un mormant vechi de peste patru mii de ani al unui preot a fost gasit in Egipt. Arheologii au descoperit structura conservata intr-o stare foarte buna. In interior pot fi gasite sculpturi si scene care il infatiseaza pe preot alaturi de familia sa.

Publicat:16.12.2018, 14:53

“Acest mormant apartine lui Wahtye. Mormantul e decorat cu scene care ii infatiseaza familia.“

Descoperirea a fost facuta in apropiere de o misiune arheologica din Cairo. Anuntul a fost facut ieri de autoritatile din Egipt.

Khaled EL-ENANY, MINISTRUL ANTICHITATILOR DIN EGIPT: “Suntem fericiti sa fim alaturi de voi astazi si sa va anuntam ultima descoperire a anului 2018. Este vorba de mormantul unui preot de rang inalt care a trait in perioada domniei faraonului Nefer Ir-Ka-Re, al treilea rege din a V-a dinastie de la mijlocul secolului al XXV-lea inainte de Hristos. Asa ca mormantul dateaza de acum 4 400 de ani.“

Arheologii au gasit artefacte de mare valoare in interiorul mormantului: scene ce il arata pe proprietarul mormantului alaturi de mama, sotia si familia lui, dar si nise statui mari si colorate ale defunctului si ale membrilor familiei sale.

“Acest barbat, Wahtye, a insemnat numele mamei lui aproape peste tot aici. Numele mamei lui este “Merit Meen”, ceea ce inseamna “iubirea Zeului Meen”. Acesta era considerat Zeul fertilitatii in antichitate.”

In noiembrie, autoritatile egiptene dezvaluiau ca aceeasi misiune arheologica descoperea sapte morminte, din care patru au vechimi de peste 6 mii de ani.