Un nou record mondial a fost stabilit ieri, dupa ce lucrarea unui pictor in viata a fost vanduta la o licitatie cu un pret de nouazeci de milioane de dolari. Tabloul realizat de artistul David Hockney, ar fi fost cumparat de un miliardar britanic, detinator al echipei de fotbal Tottenham Hotspur.

Publicat:16.11.2018, 16:09

Alex ROTTER, REPREZENTANT AL CASEI DE LICITATII CHRISTIE'S: “Pictura este considerata una dintre cele mai importante si cele mai frumoase, pe care artistul le-a realizat in timpul carierei sale.”

Pictura intitulata “Portretul unui artist” reprezinta un barbat imbracat elegant, care sta la marginea unei piscine si priveste ingandurat o persoana care inoata sub apa in directia lui. Pe un fundal apare un peisaj idilic, alcatuit din copaci si munti. Pictorul a dezvaluit ca barbatul din pictura este fostul iubit si muza lui David Hockney.

Acesta a fost unul dintre studentii sai de la Universitatea California din Los Angeles. Relatia dintre cei doi a durat intre anii 1966 si 1972. Cand s-au despartit, Hockney a si realizat pictura.

David HOCKNEY, PICTOR: “Din toate timpurile mi-au placut piscinele, liniile valuroase care apar pe apa.”

Lucrarea a fost scoasa ieri la vanzare la New York. Licitatia a pornit de la suma de 18 milioane de dolari, iar timp de noua minute s-a ajuns la 80 milioane. Pana intr-un final, pretul de vanzare a lucrarii a ajuns la 90 de milioane trei sute de mii de dolari.

Pretul picturii a stabilit un nou record pentru cea mai scumpa lucrare a unui artist in viata. “Portretul unui artist” a detronat astfel lucrarea “Cainele balon”, realizata de Jeff Koons si vanduta in 2013 cu peste 58 de milioane de dolari.

Casa de licitatii nu a dorit sa dezvaluie identitatea cumparatorului, presa straina scrie insa ca acesta ar fi miliardarul britanic Joe Lewish, care detine, printre altele, echipa de fotbal Tottenham Hotspur. Pictura lui Hockney a devenit una dintre lucrarile-cult ale sale, fiind prezenta pe coperta a numeroase carti despre acest artist.