Sentinta controversata in Libia, unde unul dintre fiii dictatorului Gaddafi a scapat de pedeapsa, desi probele erau impotriva sa.

Publicat:04.04.2018, 16:10

Curtea de apel din Tripoli, capitala Libiei, l-a achitat marti pe Saadi Gaddafi, al treilea fiu al fostului dictator Muammar Gaddafi, pentru uciderea unui antrenor de fotbal, care a avut loc în 2005, a mentionat miercuri pentru AFP o sursa judiciara.

Saadi Gaddafi era acuzat mai ales de “omucidere voluntara” si “atingere adusa onoarei”, a precizat aceasta sursa sub acoperirea anonimatului. Fiul lui Gaddafi era acuzat ca l-a ucis în 2005 pe Bachir al-Rayani, fost fotbalist si antrenor al echipei Al-Ittihad din Tripoli, la care evolua Saadi, ce visa sa ajunga un jucator celebru.

Sursa judiciara a adaugat ca ministerul Justitiei a cerut miercuri Consiliului suprem al magistraturii un raport despre celelalte afaceri în care este implicat Saadi Gaddafi.

Extradat din Niger pe 6 martie 2014, Saadi Gaddafi este judecat de asemenea, printre altele, pentru presupusa sa implicare în reprimarea sângeroasa a revoltei care a pus capat domniei tatalui sau în 2011, o afacere mereu amânata.

Fiul lui Rayani, Ali, a denuntat în prea libiana decizia justitiei, precizând ca familia sa va face apel, “pâna când se va face dreptate”.

“Afacerea este clara: toate dovezile si marturiile confirma responsabilitatea lui Saadi Gaddafi”, a declarat Ali al-Rayani pentru canalul 2018News.

“Cum este posibil ca un criminal a carui vinovatie este confirmata de dovezi tangibile? (...) Este imposibil!”, s-a revoltat el.

“Noi nu am putut obtine sa se faca dreptate sub regimul tatalui sau, o vom obtine acum, sunt încrezator”, a spus el.

Dintre cei sapte fii ai lui Gaddafi, trei murit în timpul revolutiei, la fel ca tatal lor, ucis de rebeli în octombrie 2011.

Dupa ce a jucat la echipe din Libia, Saadi a semnat în 2003 cu formatia italiana Perugia. În acea perioada, conducatorii Perugiei au precizat ca au raspuns unei solicitari a lui Silvio Berlusconi, pe atunci premier al Italiei, care avea legaturi strânse cu regimul libian.

Chiar daca facea parte din lot, Saadi Gaddafi a luat loc doar de de doua ori pe banca de rezerve la meciurile Perugiei. În al doilea sezon, el a fost suspendat trei luni pentru dopaj. Marea lui performanta este ca jucat 15 minute împotriva lui Juventus în mai 2004.

În iunie 2005, el s-a transferat la Udinese, pentru care a evoluat 11 minute, iar anul urmator a semnat cu Sampdoria, pentru care a jucat în total mai putin de 10 minute.

Sursa: Agerpres