Orasul Venetia se pregateste pentru cele mai grave inundatii de dupa 1979, pe fondul instituirii codului rosu instituind cod rosu in nordul tarii de catre autoritatile italiene, informeaza Agerpres.

Publicat:29.10.2018, 19:32

Înaltimea valurilor ar urma sa ajunga luni pâna la 160 de centimetri, un nivel care potrivit autoritatilor locale ar urma sa duca la inundarea a 77% din centrul istoric al Venetiei.


Foto: Turisti pe Riva degli Schiavoni (29 octombrie)

Acestea ar urma sa fie cele mai grave inundatii cu care se va confrunta Venetia dupa cele din data de 22 decembrie 1979, când înaltimea apelor a ajuns la 166 centimetri peste punctul de referinta zero la capatul sudic de intrare în Marele Canal. 

Luni, pe teritoriul Italiei, mai multe drumuri au fost inundate si numeroase scoli închise, din cauza rafalelor de vânt cu viteze de pâna la 100 km/h, precipitatiilor abundente si valurilor înalte. Autoritatile au instituit cod rosu în nordul tarii (Liguria, Lombardia, Veneto, Friuli, Trentino) si în Abruzzo (centru) si cod portocaliu în mare parte din restul peninsulei si în Sicilia.

Foto: Piata San Marco inundata (29 octombrie)

Traficul feroviar si rutier în apropiere de pasul Brenner, care face legatura între Italia si Austria, a fost temporar suspendat duminica si luni iar o parte din autostrada Milano-Bologna era inundata.

Ca masura de precautie, scolile au fost închise în mai multe zone, inclusiv în regiunile Liguria si Veneto din nordul tarii, în unele parti din regiunea Abruzzo (centru) si la Roma.

Foto: Turisti pe Riva degli Schiavoni (29 octombrie)

Venetia are parte de inundatii în fiecare an. Un alt episod serios fiind cel din 1966, atunci când zone din oras au avut parte de inundatii de pâna la un metru de apa.