Veste buna pentru moldovenii care au pasapoarte romanesti. Camera Deputatilor a adoptat, ieri, in plenul de la Bucuresti o propunere legislativa prin care valabilitatea pasapoartelor simple electronice este extinsa de la 5 ani la 10 ani pentru persoanele care au implinit 25 ani.

Publicat:24.05.2018, 13:14

Scopul principal al proiectului de lege este fluidizarea în actiunile serviciilor de pasapoarte prin reducerea numarului de cereri pentru eliberarea pasapoartelor. Un alt amendament la articolul 40 al proiectului pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 prevede: "Exercitarea de catre o persoana a dreptului la libera circulatie în strainatate se suspenda numai în urmatoarele situatii: este inculpata într-o cauza penala si a fost dispusa, în conditiile Codului de procedura penala, instituirea unei masuri preventive, cu impunerea dupa caz, a obligatiei de a nu parasi o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decât cu încuviintarea prealabila a acestuia."

În forma initiala a Legii, articolul 40 era formulat astfel: "Exercitarea de catre o persoana a dreptului la libera circulatie în strainatate se suspenda numai în urmatoarele situatii: a) este învinuita sau inculpata într-o cauza penala si a fost dispusa instituirea unei masuri preventive în conditiile Codului de procedura penala", însa initiatorii anunta ca e nevoie de schimbarea textului tocmai pentru o definire mai corecta si pentru ca a fost scos din legislatie cuvântul "învinuit".

De asemenea, un alt amendament prevede cresterea valabilitatii pasapoartelor de la 3 la 5 ani pentru persoanele între 12 si 25 de ani.


Initiativa legislativa a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 276 de voturi de sustinere, fiind for decizional. Senatul roman a adoptat ca prima camera sesizata initiativa legislativa în sedinta din 6 septembrie 2016.