Google+

Legea procuraturii, pachetul de integritate si cel financiar-bancar, VOTATE in Parlament - VIDEO

Legea procuraturii, pachetul de integritate si cel financiar-bancar, VOTATE in Parlament - VIDEO
Embed:

Deputatii s-au apucat sa voteze astazi documente care sunt printre conditiile impuse de partenerii externi pentru deblocarea finantarii. Intr-o sedinta care a durat aproape 10 ore, alesii poporului au votat pachetul de integritate, cel financiar-bancar, dar si o restanta de 3 ani: legea procuraturii.

 

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: ”Modificarile pe care le-am propus erau doar tehnico-redactionale, nu schimba natura legii.”

 

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: ”Cei care venisera cu aceste amendamente au batut in retragere. Noi am sustinut dupa ce au fost retrase amendamentele. Nu vreau sa zic motivele pentru ce au fost retrase si nu exclud ca s-au implicat si misiunile diplomatice. Ma bucur ca tot ce am cerut a fost exclus.”

 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”S-a revenit la unele amendamente.”


Amendamentele respective, intre care data la care va intra in vigoare proiectul, dar si procuraturile specializate i-au facut pe liberal-democrati sa paraseasca in semn de protest sedinta comisiei juridice acum 2 zile.


Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: ”Chiar daca schimbat denumirea p pt cauze speciala in p combaterea crimin orga, s-a schimbat doar denumirea. S-a incercat de dschimbat competenta”


Legea prevede, de asemenea, ca procurorii sa primeasca salarii similare cu cele ale judecatorilor, adica minim 8000 lei. Din cauza intarzierii reformarii procuraturii, in 2014 tara noastra a ratat o transa de finantare de 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Seful delegatiei UE la Chisinau a declarat ulterior ca acesti bani nu mai pot fi recuperati. Tot astazi, parlamentul a votat si pachetul financiar-bancar, care este si el printre recomandarile FMI si Bancii Mondiale, dar si a guvernului roman. Documentul ar urma sa ofere independenta Bancii Nationale, ca sa poata actiona si preveni situatii ca furtul miliardului din cele 3 banci.


Vadim PISTRINCIUC, DEPUTAT PLDM: ”De fiecare dată când s-a întâmplat ceva în sistemul bancar, conducerea BNM a spus că nu are pârghiile necesare pentru a interveni. Acest proiect de lege vă va oferi instrumentele necesare pentru a nu mai admite situaţii care au avut loc în ultimii ani, începând cu 2011?”


Marin MOLOSAG, VICEGUVERNATOR BNM: „Atat timp cat nu va lucra sistemul judecatoresc, orice instrument pe care l-am avea nu ar fi suficient”

 

Marian LUPU, LIDER PD: ”Consider că acest proiect va oferi pârghiile necesare atacurilor raider si securizarea sistemului bancar”


In aceasta seara, deputatii au votat si pachetul de legi de integritate, care este sunt o conditiile a guvernului roman pentru acordarea imprumutului, dar si a partenerilor externi. Proiectul de Lege cu privire la CNI propune instituirea Consiliului de Integritate compus din sapte membri desemnati de diferite institutii publice, precum si selectati din randul societatii civile si a jurnalistilor. Documentele fac parte din strategia de reformare a sectorului justitiei pentru 2011-2016.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Politic

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn