Mediile oficiale de presa siriene au acuzat sambata gruparile rebele ca au utilizat "gaze toxice" intr-un atac asupra Alepului, raportand circa 40 de "cazuri de sufocare" in randul civililor.

Publicat:25.11.2018, 09:00Fara a fi în masura sa stabileasca responsabilii pentru atac, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a evocat la rândul sau “32 de cazuri de sufocare”, dintre care sase copii si 13 femei, în doua cartiere ale orasului, relevând ca sursele sale vorbesc despre “un miros de clor”, relateaza AFP.

″În cursul serii, grupurile teroriste înarmate au vizat cu rachete continând gaze toxice cartierele Khaldiyé si Al-Nil din orasul Alep”, arata agentia oficiala de presa Sana pe site-ul sau, folosind terminologia uzuala a autoritatilor pentru a-i desemna pe insurgenti, rebeli si jihadisti.

Agentia mentioneaza un bilant de “44 de civili” cu “sufocare” si adauga ca acest bilant ar putea creste.

Transmitând acuzatii similare, televiziunea de stat siriana îl citeaza pe guvernatorul provinciei Alep si vorbeste de “41 de civili afectati, dintre care doi în stare critica”.

Nu este pentru prima data când presa de stat de la Damasc acuza rebelii de atac cu “gaze toxice” la Alep, oras recucerit complet la finalul lui 2016 de regimul lui Bashar al-Assad, dupa mai multi ani în care a fost divizat între cartiere guvernamentale si sectoare insurgente.

În octombrie 2016, mediile oficiale i-au acuzat pe rebeli ca au utilizat “gaz toxic” în oras si au raportat 35 de cazuri de sufocare.

În ultimele luni, autoritatile de la Damasc, dar si aliatul lor rus, i-au acuzat pe insurgentii din provincia Idlib, vecina cu Alep, ca ar detine arme chimice.

Cei doi aliati i-au învinuit în mai multe rânduri pe rebeli ca vor sa utilizeze aceste arme în teritoriile controlate, pentru a acuza ulterior regimul ca a efectuat un atac chimic asupra civililor.

În aprilie, regimul sirian a cucerit bastionul rebel Ghouta de Est, de lânga capitala, fiind acuzat de un atac chimic care s-a soldat cu 40 de morti civili. Occidentalii au replicat atunci cu lovituri aeriene.

La sfârsitul lui august, o comisie de ancheta a ONU si a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a acuzat gruparea jihadista Stat Islamic ca a utilizat în 2015 gaz mustar la Marea, în provincia Alep.

Sursa: Agerpres