Google+

Moldovenii, dintr-o sarbatoare in alta. Dupa ce au sarbatorit Craciunul pe stil Vechi, maine vor marca si trecerea dintre ani pe stil vechi. Pentru a pune bucate alese pe mese, oamenii au dat buzna in piete - VIDEO

Moldovenii, dintr-o sarbatoare in alta. Dupa ce au sarbatorit Craciunul pe stil Vechi, maine vor marca si trecerea dintre ani pe stil vechi. Pentru a pune bucate alese pe mese, oamenii au dat buzna in piete - VIDEO
Embed:

Dintr-o sarbatoare in alta. Dupa ce duminica trecuta moldovenii au sarbatorit Craciunul pe stil Vechi, maine vor marca trecerea dintre ani pe stil vechi, iar barbatii cu prenumele Vasile isi vor sarbatori onomastica. Si cum fara o masa plina cu bucate. Asa ca de dimineata lumea a mers la piata. Dupa ce si-au umplut pungile cu de toate unii au mers la tara unde inca se mai pastreaza traditiile de Sfantul Vasile.

 

Astazi dimineata la piata centrala din capitala era mare forfota. In ajun de Anul Nou pe stil Vechi, zeci de oameni au venit sa-si faca aprovizionarea pentru ca maine sa mai intinda o masa de sarbatoare plina cu de toate.

 

“O masa frumoasa ca pe nou asa si pe vechi. Ce veti gati? - Sarmale, placintele, racitura, rasol noi ii spunem.” 

 

“Desigur ca ne pregatim. E  osarbatoare de familie. Cat cheltuiti pentru acesta masa? - pentru 12, 15 persoane in  jur de o mie si jumatate pleca.“  

 

Oamenii spun ca au sarbatorit Revelionul si pe 31 decemrbie si vor sarbatori si maine pe stil vechi.

 

“Noi suntem generatia trecuta. Eu sarbatoresc cu copii, copii sarbatoresc cu mine.”

 

“Si pe vechi si pe nou. Doua mese, doua sarbatori? - Da."

 

“Il sarbaorim dar nu avem cand vorbi.”

 

Sunt si dintre cei, care astazi pur si simplu au mers la cumparaturi.

 

“Nu, deja ne-am saturat de atatea sarbatori. Mi-am luat peste, una alta. Dar pentru masa de sarbatoare - NU.”

 

“Eu deja unul l-am sarbatorit. Nu stiu. Daca va fi ordin voi sarbatori. Depinde cum  gospodina va ordona. Eu sunt supusul.”

 

Chiar daca vanzarile sunt in toi comerciantii nu se arata prea multimiti.  Acestia spun ca in ultimii ani oamenii nu prea au bani si cumpara de toate cate putin.

 

“Asa cam slab, nu  mai avem cui vinde oamenii au plecat deja, putin de tot.” 

 

“Sarbatorile in Moldova de ce merg se pierd. Sunt oameni mai batrani care mai tin obiceiurile si mai I-au dulciuri. Fata cum vindem anii trecuti noi acum foarte rau.”

 

Era aglomeratie astazi si la autogara centrala. Dupa ce si-au umplut pungile cu bunatati, copii au plecat la parinti, finii la nasi, fratii la surori, deoarece la sate Anul Nou pe stil vechi este mai bogat in traditii.  

 

“Mergem la tara sa sarbatorim cu familia, cu parintii. Si ce le duceti? - De toate ale mancarii, cascaval, scrumbie, carnati. Unde mergeti – La Calarasi. Valcinet.”  

 

“De toate cele cate putin asteptam fratiori, surori, nepotei.” 

 

Colacii din Chisinau merg direct la uratorii din Cioresti, Nisporeni. 

 

“Avem acasa zece si mai luat vreo sase. Colacii, dulcegarii si bani desigur. Si cat se da acum? De la zece in sus deja nu mai figureaza un leu.”

 

Anul nou pe stil vechi este sarbatorit de ortodocsii care se ghideaza de calendarul Iulian. Maine este Sfantul Vasile.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn