Google+

Nevoiti, de cand se stiu, sa care apa cu cisternele sau caldarile, satenii de la Chirsova, Comrat au scapat de acest chin. Acum au apa la robinet si nu se mai spetesc sa o aduca de la kilometri distanta - VIDEO

Nevoiti, de cand se stiu, sa care apa cu cisternele sau caldarile, satenii de la Chirsova, Comrat au scapat de acest chin. Acum au apa la robinet si nu se mai spetesc sa o aduca de la kilometri distanta - VIDEO
Embed:

Nevoiti, de cand se stiu, sa care apa cu cisternele sau caldarile, satenii de la Chirsova, Comrat au scapat de acest chin. Acum au apa la robinet si nu se mai spetesc sa o aduca de la kilometri distanta. Oamenii au fost conectati la apeduct dupa ce au primit bani de la europeni.

 

Natalia GHETU, REPORTER PROTV: “Ca in mai toate satele din tara, la Chirsova, oamenii carau pana nu demult apa de la fantana sau de la izvoare. De cateva luni, oamenii au scapat de acest chin. Au apa potabila de la robinet chiar in curtea casei.”

 

 Asta datorita celor doua sonde si turnului de apa, construite la Chirsova din banii oferiti de Uniunea Europeana. Pana acum, doar sase din zece gospodarii aveau acces la apeduct. Pentru ceilalti era un chin. 

 

“Aduceam cu tractorul. Achitam. Pentru o luna doua tone de apa. A fost greu.” 

 

 De cateva luni, toti satenii au apa la robinet. Acest barbat spune ca viata a devenit mai... usoara.

 

“Apa e buna de baut. Noi, ani la rand, am batut alarma ca avem nevoie de apa.”

 

 Bucuroasa este si fiica sa – acum nu mai este nevoita sa economiseasca fiecare picatura de apa.

 

Ina RADOVA: “Era cu nisip. Aceasta apa e mai buna. Calcar nu este.”

 

 Costul proiectului este de peste 90 de mii de euro, dintre care 65.000 euro au fost oferiti de Uniunea Europeana, iar 27 de mii euro au venit din bugetul local.  La evenimentul de lansare a fost prezent si Ambsadorul UE, Peter Michalko, dar si bascacanul Autonomiei Gagauze Irina Vlah.

 

Irina VLAH, BASCAN UTA GAGAUZIA: Pana in 2016 direct la noi nu a venit niciun proiect european. De ce? Cum credeti? Cred ca intrebarea trebuie data domnului Michalko."

 

 Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE IN REPUBLICA  MOLDOVA: Va intorc si eu intrebarea."

 

 Irina VLAH, BASCAN UTA GAGAUZIA:Poate fi din cauza ca autoritatile sunt mai deschise pentru colaborare. Autoritatile sunt deschise ca regiunea sa fie dezvoltata.”

 

 Dupa ce au vizitat turnul de apa, reprezentantii UE, dar si bascanul Gagauziei au mers in vizita la oamenii din sat. Si pentru ca drumul era ingropat in noroi, acestia au evitat sa-si murdareasca pantofii asa ca masinile lor au inaintat cat au putut pentru ca ei sa poata urca.

 

Pe la portile satenilor, insa, unde nu e nici zare de pietris, au fost nevoiti sa framante boroiul.

 

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE IN REPUBLICA  MOLDOVA: “Nu e dificil pentru ca mergem sa ne uitam la rezultatele unui proiect bun. Drumurile sunt ncesare pentru infrastructura si sunt sigur ca cu effort calitatea drumurilor se va imbunatati.”

 

 Ulterior, ambsadorul UE a gustat apa.

 

“La noi cu apa nu se cioneste."

 

 Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE IN REPUBLICA  MOLDOVA:Cu asa apa poti sa ciocnesti.” 

 

 Proiectul a fost realizat in cadrul programului SARD, realizat de PNUD. Pana la sfarsitul anului 2018, 40 de localitati din Gagauzia si raionul Taraclia isi vor imbunatati infrastructura datorita asistentei oferite de Uniunea Europeana prin intermediul acestui program.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn