O haina pentru un om al strazii - este genericul campaniei, organizata de Liga Tineretului din Moldova, care a decis sa-i ajute pe cei mai tristi ca noi. Timp de doua saptamani, tinerii au colectat haine produse, care le-au oamenilor fara adapost de la Centrul de Gazduire de pe strada Haltei.

Publicat:18.03.2018, 17:04

Ecaterina are 33 de ani, iar toata copilaria si-a petrecut-o la internat. De cand a ramas pe drumuri, Centrul de Gazduire pentru Persoanele fara Adapost este locul pe care-l numeste acasa. Ochii ii licaresc de fericire cand oamenii isi intorc fata catre lipsurile  ei.

"Pentru fiecare ajutor cat de mic eu le multumesc, chiar si pentru o bucatica de paine. Eu stiu ce inseamna sa traiesti fara parinti.”

Iar Natalia Ivanov are 64 de ani. Ultimii 8 i-a petrecut la centru. Problemele locomotorii ii ingreuneaza existenta, dar nu vrea sa stea cu mana intinsa. Femeia  spune ca deseori este tratata cu indiferenta, iar oamenii nu-i inteleg situatia.

“Ce asteptari putem avea, mai ales fata de noi, vagabonzii. Ceai, pastet, zahar, hrisca, tot ce-i trebuie unui om.”

“Vine lumea, ne ajuta cu ce pot. Sa nu ne ajutat tare rau ar fi fost. Nu doresc nici la puiul cel de sarpe asa viata.”

Deja al 6-lea an voluntarii colecteaza donatii pentru centrul de gazduire. Povestile de viata ale oamenilor strazii ii fac sa revina de fiecare data.

Ana-Maria NEAGU, VOLUNTAR LIGA TINERETULUI DIN MOLDOVA: “Istoriile care ni le povestesc oamenii de aici nu doar ca ne motiaza sa-i ajutam, dar si ne motiveaza sa nu procedam cu persanele apropiate asa cum candva s-a procedat cu ei.”

Pentru acest voluntar a fost prima experienta de caritate. Spune ca actiunile de binefacere iti schimba viziunea asupra vietii.

“Sufleteste te simti, mai activ, mai viu. Putin emotional, pentru ca nu am fost in asa locuri. O sa-mi sustin numaidecat colegii.”

“In pungile acestea avem alimente, produse de igiena, haine. Sunt deschis spre a ajuta oamenii care au nevoie.”

“Nu venim prima data si nici ultima. Aici sunt doar o parte din hainele care s-au adunat, pe parcurs le aducem.”

Campania cu genericul “O haina pentru un om al strazii” este la a VI-a editie. Aceasta a fost organizata in perioada 6-14 martie, iar bunurile au fost colectate de la orasenii care au decis sa intinda o mana de ajutor celor mai tristi ca noi.