Google+

PARINTII care nu au grija de copiii lor sau ii bat ar putea face PUSCARIE. Autoritatile propun modificari in legislatie pentru a asigura protectia copiilor - VIDEO

PARINTII care nu au grija de copiii lor sau ii bat ar putea face PUSCARIE. Autoritatile propun modificari in legislatie pentru a asigura protectia copiilor - VIDEO
Embed:

Parintii care nu au grija de copiii lor, fie ca ii bat, consuma periodic alcool sau pur si simplu nu le asigura conditii de trai umane, ar putea ajunge la puscarie. Este o propunere a Ministerului Protectiei Sociale care considera ca in felul acesta vor fi mai putini copii abuzati de propriii lor parinti. Un studiu publicat astazi de Centrul de Prevenire a abuzului fata de copii arata cifre alarmante si care de ani de zile nu se mai schimba - fiecare al doilea copil din Moldova este batut acasa, iar doi din trei copii sunt supusi diferitor pedepse violente.


An de an astfel de situatii ajung cu zecile in atentia noastra – copii tinuti in conditii in care e imposibil sa respiri...


In multe dintre aceste cazuri copiii sunt scosi din familii, dar parintilor li se sugereaza sa ia masuri. Ministerul Protectiei Sociale crede ca ei ar trebui sa raspunda penal si a elaborat un proiect de modificAre a Codului Penal astfel incat aceasta prevedere sa fie inclusa. 


Rodica MORARU-CHILIMAR, REPREZ. MINISTERUL PROTECTIEI SOCIALE“”


Totodata, ministerul propune sa fie specificat clar ca primarul, medicul, politistul, asistentul social sau profesorul care nu raporteaza abuzul asupra unui copil sa fie amendati. Legea prevede acum o amenda de pana la 200 de lei pentru iresponsabilitate, dar prevederea nu este foarte clara si nu se aplica. PRO TV a cerut instituirea unor astfel de pedepse inca acum trei ani in cadrul campaniei NU MA BATE! Atunci o petitie semnata de peste 11 mii de oameni a fost inaintata guvernului. 


Una dintre cerintele inaintate atunci a fost indeplinita - a fost aprobat un mecanism clar care arata cum trebuie sa actioneze cei responsabili. Acestia au primit fise pe care trebuie sa le completeze atunci cand vad ca un copil este in situatie de risc. 

 

Daniela SIMBOTEANU, PRESEDINTE CNPAC “Ei cred ca trebuie sa completeze doar fisa si au scapat, dar sunt multe alte lucruri pe care responsabilii ar trebui sa le faca – sa gaseasca solutii pentru acel copil sa intreprinda masuri pentru a-l asigura.”

 
Un studiu publicat astazi la comanda Centrului de Prevenire a abuzului fata de copii arata ca lucrurile nu s-au prea schimbati in ultimii ani. Astfel fiecare al doilea copil din Moldova este batut si aproape 80 la suta din ei sunt supusi diferitor pedepse violente. 

 

Daniela SIMBOTEANU, PRESEDINTE CNPAC “Ceea ce ne-a uimit este faptul ca oamenii de rand nu raporteaza astfel de cazuri pentru ca nu au incredere in institutiile statului.”

 

Datele Ministerului Protectiei Sociale arata ca anul trecut au fost luati in evidente aproape 7 mii de copii in situatii de risc (6.700). Dintre ei peste 500 (537) au fost batuti si aproape 100 (95) au fost abuzati sexual. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn