Google+

Pereti jerpeliti, mobilier vechi, linoleum peticit si geamuri prin care batea vantul. In astfel de conditii, zi de zi, studentii de la Academia de Arte isi fac studiile - VIDEO

Pereti jerpeliti, mobilier vechi, linoleum peticit si geamuri prin care batea vantul. In astfel de conditii, zi de zi, studentii de la Academia de Arte isi fac studiile - VIDEO
Embed:

Pereti jerpeliti, mobilier vechi, linoleum peticit si geamuri prin care batea vantul. In astfel de conditii, zi de zi, studentii de la Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice isi fac studiile, asta desi contractele de studii sunt enorme. La arte iti piere pofta ...de arte, spun studentii.

 

Un pian stricat, scaune daramate, recuzita aruncata peste tot. Nu este o scena dintr-un spectacol. Asa arata holul de la etajul trei al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice.

 

Tabloul e intregit de podeaua murdara, geamurile vechi si murdare, dar si tavanul care sta sa cada. Coborand scarile piciorul ramane blocat intr-o gaura imensa, iar pe peretele din fata stau siroaiele unor urme de rugina.

 

Ajungem la etajul doi. Peretii sunt ca niste zdrente – vopseaua de pe usi se jupoaie, iar manerele lipsesc.Pe aceste scaune improvizate nici nu risti sa te asezi. Ajungem la parter. Intr-o sala studentii de la coreografie fac repetitii. Situatia nu este mai buna. 

 

Pe un alt hol la fel de distrus, langa un dulap vechi, l-am intalnit pe Eugen Nicov. Student la actorie tanarul se machia pentru a repeta un spectacol.

 

Eugen NICOV, STUDENT ACTORIE:  “Dulapul e un vintage collection. Asa e la actorie. Dulapul asta in anul intai l-am cumparat cu 200 de lei, fiindca avem nevoie  unde sa punem hainele."

 

 Dupa trei ani de studii holurile academiei i-au devenit ca o a doua casa spune Eugen, asa ca s-a obisnuit cu ele.

 

Eugen NICOV, STUDENT ACTORIE: “Nu atrag atentia. Poate la inceput in anul intaii mai atrageam atentia, pentru ca am fost la ULIM unde e totul e in euroreparatie, dar aici e mai artistic.”

 

 Nu doar cladirea este intr-o stare deplorabila, nici studiile nu sunt ca la carte.

 

Eugen NICOV, STUDENT ACTORIE: “Academia nu este dotata totalmente si suntem nevoiti noi sa gasim anumite chestii. La lupta scenica avem nevoie de saltele, dar ce tine recuzita pentru a face studii e cam slabut.”  

 

 Studentii sunt nemultumiti de conditiile in care sunt nevoiti sa invete.

 

“Ne incomodeaza starea. Totul este  intr-o stare deplorabila, dar trebuie cineva sa finanteze.”

 

“Aici nu se bazeaza pe conditii, dar pe ceea ce invatam. As vrea sa fie alte conditii, dar primordial aici e invatatura. Macar o reparatie cat de putin ca sa  fie mai dragut.” 

 

“Macar niste conditii, igiena cel putin. Ma mira cum de mai vin studentii in anul intai.”

 

 Administratia institutiei spune ca nu are   suficienti bani pentru intretinerea si restaurarea totala a blocurilor.

 

Asta desi taxele pentru studii sunt destul de mari. De exemplu stundetii care vor sa devina regizori de film si tv achita un contract de 18 mii de lei, operatorii de imagine 17 500 de lei, iar viitorii actori 13 500 de lei, practic de patru ori mai mult decat taxa la pedagogie.

 

Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice este o cladire istorica, de importanta nationala si se afla in subordinea Ministerului Culturii. Anterior acolo a fost sediul Sfatului Tarii. Solicitatti de Protv, reprezentantii Ministerului ne-au comunicat ca in ultmii trei ani nu s-a alocat nici un leu pentru reparatia imobilului. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn