Google+

Porci blocati in vama Albita de doua zile din cauza unui act: urmau sa ajunga din Romania in Republica Moldova. Motivul pentru care acum porcii nu pot fi transportati nici la noi si nici peste Prut

Un camion plin cu porci este blocat, inca de sambata, la Albita, in zona neutra dintre Romania si Republica Moldova. Animalele trebuiau sa ajunga la un abator din Republica Moldova, insa nu pot trece granita deoarece exportatorului ii lipseste un act. Nu pot fi nici intoarse in Romania, din cauza alertei de pesta porcina. Pana la lamurirea situatiei, porcii vor ramane intr-un adapost din zona libera. Contactati de Pro TV responsabilii de la ANSA ne-au spus ca porcii insa stau in vama, insa vor reveni cu mai multe informatii dupa masa.

 

O tranzacţie comercială între un fermier din România şi un abator din Republica Moldova dă bătăi de cap autorităţilor din vama Albiţa. Un TIR cu aproximativ 200 de porci a pornit vineri seară de la Braşov către Republica Moldova. TIR-ul trecut vama ieşind, practic, din Uniunea Europeană, însă nu a fost lăsat să intre în Modlova de către vameşii moldoveni, pentru că şoferului îi lipsea un act, noteaza Digi24.ro.

 

Traian Petcu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterianre şi Pentru Siguranţa Alimentelor: „Guvernul Republicii Moldova au emis un ordin suplimentar care prevede o notificare suplimentară din partea exportatorului român către Republica Moldova. Această modificare nu a fost notificată Guvernului României.”

 

Întors din drum, TIR-ul cu porci nu a mai fost lăsat să treacă nici de vama românească. Este alertă de pestă porcină la graniţele ţării, iar legislaţia nu permite intrarea în ţară a cărnii de porc, fie ea în viu sau în vrac. După ce au stat ore bune în TIR, în frig, fără apă şi fără mâncare porcii au fost duşi într-un final într-unul dintre adăposturile vămii Albiţa.

 

Dr. Mary Pană, preşedinte ACEBOP: „Noi suntem stupefiaţi, am transmis mesajul către toate autorităţile competente. Efectiv, nu ştim ce să mai facem. Din punct de vedere juridic este o problemă, dar porcii sunt în zona liberă, deci nu au trecut pe teritoriul molovenesc.”

 

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor se vor deplasa la Chişinău pentru a afla cu exactitate care este actul care a împiedicat intrarea animalelor în Republica Moldova.

 

Sursa: Digi24.ro


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn