Google+

Un centru ca o casa pentru copiii cu boli grave. La centrul de ingrijiri paliative deschis in satul Isacova micutii sunt primiti si ingrijiti gratuit - VIDEO

Un centru ca o casa pentru copiii cu boli grave. La centrul de ingrijiri paliative deschis in satul Isacova micutii sunt primiti si ingrijiti gratuit - VIDEO
Embed:

Sprijin pentru parintii care au copii cu boli grave si abia le pot tine sub control. Un centru de ingrijiri paliative, primul de acest fel din Moldova functioneaza in satul Isacova din Orhei. Acesta a fost deschis de catre fundatia de caritate Hospice Angelus, iar serviciile sunt gratuite. Acolo micutii au tot confortul - sunt ingrijiti, au parte de atentie si jocuri. Astfel incat si ei si parintii lor sa mai uite din durere.

 

Acest baietel de 11 ani ar fi trebuit sa fie acum la scoala, dar o boala extrem de grava il poarta prin spitale. 

 

De trei saptamani este la centrul din Isacova. L-am prins la o activitate cu psihopedagogul. 

 

Iar colegul sau de banca, fiul psihologului vine aici cu draga inima. La opt ani se considera voluntar. Or, pe langa analgezicele puternice, micutii au nevoie si de incurajare.

 

Centrul arata ca o casa confortabila si spatioasa.

 

La masa micutii sunt alintati cu bunatati. Aceasta fetita este venita aici impreuna cu matusa sa. De altfel, oricine din apropiati se poate afla pe durata internarii alaturi de copil - fiecare salon este dotat cu pat pentru rude.

 

Toate tratamentele, dar si cazarea rudelor este gratuita. Copiii pot fi lasati si in supravegherea angajatilor.

 

Centrul a fost deschis vara aceasta de catre fundatia Hospice Angelus care a cules donatii de la o firma de desing din Italia, de la o retea de magazine din Romania si de la un magazin de materiale de constructii din Chisinau. Intretinerea este asigurata de Casa Nationala de asigurari in Medicina si din donatii. 

 

Aceasta sala este preferata micilor pacienti. Aici sunt cateva aparate de fitness la care copiii au acces oricand si pot face sport. Tot aici se joaca si se simt liberi asa ca mai uita din durere.

 

Aici pot sta 15 copii pentru o perioada de 30 de zile, dar in acest moment doar doi sunt internati, iar pana acum 7 au trecut prin centru. Managerii spun ca oamenii nu solicita serviciul pentru ca inca nu cunosc de existenta acestuia.

 

Parintii care au copii ce sufera de boli incurabile pot solicita internarea lor foarte simplu – anuntand angajatii fundatiei, dupa care pediatrul Angelus le face o vizita si se ia o decizie. De la nimeni nu se cere niciun banut. Directorul fundatiei spune ca are inca multe planuri aici – vrea sa faca o gradina cu pomi, o sera cu legume care vor fi ca o metoda terapie pentru micuti, un teren de joaca si intr-o aripa parasita a cladirii - un hotel pentru rude.

 

Un centru ca o casa pentru copiii cu boli grave. La centrul de ingrijiri paliative deschis in satul Isacova micutii sunt primiti si ingrijiti gratuit. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn