Igor Manolache a fost gasit mort la o stana din satul Andrusul de Sus, pe 29 august, curent, exact la patru luni si noua zile dupa ce implinise 40 de ani. Expertiza medico-legala a aratat ca acesta s-ar fi strangulat.

Publicat:04.11.2018, 09:56La doua luni de la înmormântare, au început sa apara dezvaluiri despre presupuse leziuni de pe corpul defunctului, despre care nu se vorbise anterior. În urma unei scrisori în care autorii admiteau ca Manolache ar fi fost omorât, politia a deschis o ancheta penala, scrie Ziarul de Garda.

Mesajul care a declansat ancheta penala

„Fratele meu, Igor, a muncit ca cioban în satul Andrusul de Jos, la 11 km de Cahul, la Grigore Curjos. Deseori îmi spunea ca este batut de stapân si ca nu i se achita salariul promis. Grigore Curjos creste capre, porci, rate, alte animale domestice. Creste, inclusiv, pasarile mai multor politisti si a unor persoane influente, printre care si ale politistului Cârnat din Cahul.

La 29 august 2018, fratele meu a decedat în conditii suspecte. Expertiza medico-legala a aratat, ca acesta s-ar fi strangulat. Cadavrul lui era plin de vânatai, capul crapat, iar la gât nu erau urme de strangulare. Cred ca este vorba de un omor si nu de un suicid. A fost înmormântat mai mult pe ascuns, în graba, fara a fi elucidate conditiile în care a decedat. O expertiza ampla a circumstantelor decesului nu s-a efectuat, dosar penal nu a fost deschis, iar cazul s-a musamalizat.

Dupa parerea mea, decesul a survenit în urma leziunilor corporale, iar strangularea a fost invocata pentru a închide cazul, fara o dezvaluire corecta a situatiei. În prezent, sunt intimidata si mi se spune sa nu ridic aceasta întrebare. Sunt obligata sa tac. Solicit organelor de drept sa se autosesizeze pe marginea cazului, sa dispuna exhumarea cadavrului si efectuarea unei expertize complexe, care ar dezvalui motivele adevarate ale decesului fratelui meu”, se spune în scrisoarea adresata Procuraturii Generale, Procuraturii Anticoruptie, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General de Politie, Centrului de expertiza legala si ZdG, la 10 octombrie 2018.

Scrisoarea a fost semnata cu numele surorii decedatului. Ulterior, contactata telefonic, sora lui Manolache a negat orice legatura cu aceasta scrisoare.

„Nu am pretentii în privinta cazului asta”

- Vreau sa va spun ca eu nu am scris nimic, ne spune sora decedatului. Cineva a scris, semnând cu numele meu. Nu am nicio învinuire la cazul asta si, va rog frumos, întelegeti-ma, ca eu nu am scris nimic si nu vreau sa comentez situatia. Am fost la politie si am scris cerere. Nu stiu cui am facut rau si o sa aflam mai târziu care a scris din numele meu, dar eu nu am scris nicaieri si nu am pretentii în privinta cazului asta. A fost spânzurat, atâta stim si nu am învinuiri, nimanui nu pot sa spun.

- Dar nu ati vazut vânatai pe corp sau alte urme de violenta la fratele dvs?

- Urme de violenta pe corp nu au fost gasite la înmormântare. Nu, nu era nimic în privinta asta.

- Fratele dvs câti ani a lucrat acolo?

- Nu stiu, nu sunt la curent.

- Dvs, nu mai tineati legatura cu fratele dvs?

- Å¢ineam legatura, dar nu pot eu sa dau detalii, va rog întelegeti-ma ca nu pot, a încheiat dialogul sora raposatului, rugându-ne sa nu o mai deranjam.

De vorba cu angajatorul

Înainte de a se angaja la Grigore Curjos, stapânul despre care se indica în scrisoare, Igor Manolache a lucrat timp de doi ani ca cioban la stâna vecina, la Gheorghe Filoti, 60 de ani. La stâna purta de grija celor zece vaci si 100 de oi.

CITESTE CONTINUAREA PE ZIARUL DE GARDA

–Urme de violenta pe corp nu au fost gasite la înmormântare. Nu, nu era nimic în privinta asta.

–Fratele dvs câti ani a lucrat acolo?

–Nu stiu, nu sunt la curent.

–Dvs, nu mai tineati legatura cu fratele dvs?

–Å¢ineam legatura, dar nu pot eu sa dau detalii, va rog întelegeti-ma ca nu pot, a încheiat dialogul sora raposatului, rugându-ne sa nu o mai deranjam.

De vorba cu angajatorul

Înainte de a se angaja la Grigore Curjos, stapânul despre care se indica în scrisoare, Igor Manolache a lucrat timp de doi ani ca cioban la stâna vecina, la Gheorghe Filoti, 60 de ani. La stâna purta de grija celor zece vaci si 100 de oi.

„Ma achitam cu el, când cu brânza, când un cârlan îi dadeam. Pe 20 aprilie, i-a fost ziua de nastere si i-am dat un cârlan. Si plus, el cam îi dadea cu cafea. Un kg de cafea nu-i ajungea pentru o saptamâna. Si bani îi dadeam – 1 500 de lei pe luna. A locuit cu mine, dar dupa asta m-a lepadat si s-a dus dincolo (la Curjos)”, ne-a marturit Gheorghe Filoti.