Bucurie tripla pentru unii absolventi de licee care au aplicat la studii universitare. Unii dintre ei au aflat ca au fost acceptati la trei facultati odata. Astazi universitatile au afisat rezultatele preliminare ale admiterii. Pana maine candidatii trebuie sa se decida la ce facultate raman. Exista, insa, si candidati care nu au fost acceptati nicaieri.

Publicat:29.07.2014, 11:22


Ziua de astazi nu va fi uitata, cu siguranta, prea curand de acest baiat din Edinet. El a fost admis la toate cele trei universitati la care a candidat, fara taxa.

Dinu PADUCA: “Am fost fericit. Chiar la trei universitati concomitent nu m-am asteptat si sunt bucuros. Am ales cea de perspectiva. Mi-a fost dificila alegerea, dar m-a ajutat parintii, prietenii.”

Tanarul spune ca posibilitatea depunerii actelor la mai multe facultati concomitent ofera mai multe sanse de a prinde o bursa. 

Dinu PADUCA: “Nu cred ca alegeam sa achit un contract, mai depuneam o data in turul doi.”

Nu toti s-au aratat insa, bucurosi de rezultate.

Voi achita un contract. Voi lucra si o sa-mi permit.”

“Macar la contract. Media e joasa: 6, 50.”

Lilia CARAUS, REPORTER PRO TV: “La specializarea inginerie mecanica si transport, un loc la buget au prins chiar si cei cu o medie de 6. Avem insa, si elevi cu 10 pe linie, dar care vor achita un contract, asta pentru ca si-au ales invatamantul cu frecventa redusa.”

Acum ca au aflat rezultatele, candidatii trebuie sa se grabeasca sa depuna actele in original, pentru a nu fi exclusi din concurs.

Serghei ANDRONIC, SECRETARUL COMISIEI DE ADMITERE: “Sunt o parte dintre candidati care au lasat actele in copii. Acum decizia le apartine lor. Ei aduc actele in original, lucru acesta dureaza pana maine, dupa care vor fi rezultatele finale.”

Traditional, cele mai solicitate specializari au fost tehnologii informationale, economie si drept.

Serghei ANDRONIC, SECRETARUL COMISIEI DE ADMITERE, UTM: “Media de concurs ramane una inalta. Au fost aproape 8-9 persoane pe un loc.”

Expertii in educatie spun ca absolventii ar trebui sa tina cont de propriile atitudini si mai putin de prestigiul specializarii.

Dragos VICOL, EXPERT IN POLITICI EDUCATIONALE: “Aceasta inflatie din domeniul jurisprudentei, a economiei nu intotdeauna garanteaza succesul. Parintii nu tin cont de cererea pe piata muncii. Elevii trebuie sa se orienteze spre vocatia pe care o au.”

Totodata, potrivit Ministerului Educatiei, cele mai multe cereri, in raport cu numarul de locuri disponibile, au fost depuse la Academia Militara, cea de Politie, dar si Universitatea de medicina. Turul intai de admitere va dura pana la sfarsitul saptamanii.