Versurile lui Mihai Eminescu pot fi citite nu doar in carti, dar si pe o pictura murala din satul Costesti, Ialoveni. Cu multa pasiune pentru ceea ce face, tanarul Alexei Luca a creat opera, care a devenit acum o atractie in localitatea sa. Spune ca a muncit zi si noapte pentru ca pictura sa prinda viata.

Publicat:07.10.2018, 12:56

De cativa ani, satul Costesti este mai colorat. Alexei Luca este tanarul care transforma peretii gri in adevarate opere de arta. Dupa ce a realizat o pictura murala cu povestile lui Ion Creanga pe un gard din localitate, s-a gandit la o alta creatie colorata. Asa ca acum Luceafarul Limbii Romane, marea sa dragoste, Veronica Micle, dar si numeroase poezii scrise de Eminescu formeaza un coltisor ca din poveste.

Alexei LUCA, PICTOR: “Mai mult m-am inspirat din ilustratiile vechi din cartile autorului. Lucram cateodata si noaptea cand imi venea inspiratia, imi puneam un projector de lumina si lucram.”

Alexei spune ca prin aceste picturi vrea sa glorifice limba romana, iar scriitorii si poetii sa fie cunoscuti de mai multa lume.

Alexei LUCA, PICTOR: “Dau esenta citatele: unele din poezii, povesti cu o tematica nationala. Sa iti cunosti limba si anumite secvente din sensul vietii, cum noi suntem creati.”

 Pictorul isi doreste ca gardul ”Scriitorilor clasici”, asa cum l-a numit el, sa fie cea mai lunga pictura murala din tara, asa ca si fragmente din operele lui Ion Luca Caragiale vor putea fi citite foarte curand acolo.

Alexei LUCA, PICTOR: “Este un plan foarte mare, e foarte migalos si ce tine de Costesti sunt multe proiecte pe care vreau sa le realizez.”
 

Localnicii sunt impresionati de talentul tanarului si spun ca se mandresc cu el .

“Sunt foarte frumoase si impresionante, cand le vezi iti ridica dispozitia pentru toata ziua.”

“Sigur ca ne plac. Picturile sunt frumoase, cred ca s-a inspirat bine”

Picturile sale au devenit faimoase si peste hotare. Tanarul spune ca merge des la expozitii in strainatate, dar niciodata nu s-a gandit sa isi continuie activitatea acolo, chiar daca ar putea castiga mai mult. Are planuri mari si isi doreste ca pana la primavara, impreuna cu colegii de facultate, sa puna pe picioare o sculptura neobisnuita. 

Alexei LUCA, PICTOR: “Vreau sa realizez o sculputra care va avea inaltimea de 25 de metri si deja sunt cateva locuri unde sa o stabilesc. Va fi un proiect social.”

Alexei picteaza de 4 ani. Cu multa inspiratie si munca spera sa transforme localitatea sa intr-un obiectiv turistic.