Google+

Povestile de cosmar ale 98 de femei din Moldova. Prin ce au trecut in timpul nasterii, in spitalele din tara. Fiecare si-a scris-o intr-o petitie adresata autoritatilor. Detalii care pot afecta emotional - VIDEO

Povestile de cosmar ale 98 de femei din Moldova. Prin ce au trecut in timpul nasterii, in spitalele din tara. Fiecare si-a scris-o intr-o petitie adresata autoritatilor. Detalii care pot afecta emotional - VIDEO
Embed:

Au trecut prin momente ingrozitoare la nastere. 98 de femei din Moldova au scris despre experienta traita in spitalele din Moldova si au adunat istoriile intr-o petitie. Documentul a fost adus astazi la Guvern, iar semnatarele ii cer lui Pavel Filip sa dispuna controale in institutiile medicale de la noi. Totul dupa ce o tanara a avortat acum o luna in toaleta la Institutul Mamei si Copilului.

 

Alina Andronache spune ca acum doi ani, la fel ca tanara, din Anenii Noi, a suferit un avort medicamentos. Povesteste ca experienta prin care a trecut a traumat-o, dar atunci nu s-a adresat in instante. 

 

Alina ANDRONACHE, COAUTOARE PETITIE: "Am fost ignorata de asistenta medicala. Am suferit si o interventie, fara anestezie. Mi-am revenit foarte greu. Am tacut. Acum, m-am implicat, pentru ca inteleg cat de greu  le este acestr femei sa vorbeasca."

 

 Alte 97 de femei din toata tara au scris despre istoriile cutremuratoare, prin care au trecut in timpul sarcinii. „Mi s-a rupt osul pubian stang. Dupa nastere am invatat din nou a merge. Apoape 3 ani am mers cu bastonul.” a scris una dintre mame in petitie.

 

O alta femeie din capitala scrie: „Trebuia sa fac avort. In ultimul moment, am mers la un alt ecograf. Mi-a spus ca sarcina decurge bine. Daca nu mergeam, fetita mea cu ochi albastri nu era langa mine acum.” Iar o tanara din Hancesti a spus ca si-a pierdut copilul, dupa ce timp de 8 ore a sangerat in spital. Medicul nu a mai venit sa o vada.

 

Alina ANDRONACHE, COAUTOARE PETITIE: "Sunt cazuri in care au fost denigrate, umilite. Au suferit violenta obstetrica, li s-au cerut bani."

 

 Printre femeile care au avut curaj sa-si puna pe hartie povestea este si Dina, care trebuia sa fie mama de gemeni, in 2009, dar a pierdut sarcina. „ Imi este groaznic sa-mi amintesc cum mi-au legat picioarele ca sa poata munci fara piedici. Mi-au pus copiii pe o masa de tabla. Unul dintre ei era viu. Neonatologul s-a apropiat spunand ca poate fi o sarcina prematura. I s-a raspuns: „ Degeaba ati venit. Acus va fi rece„ scrie Dina. Astazi, petitia cu toate experientele povestite, a fost depusa la Guvern, iar mamele cer prim-ministrului sa ia masari.

 

"Eu sper ca prim-ministrul va auzi aceste femei si le va raspunde."

 

 Alina ANDRONACHE, COAUTOARE PETITIE: "Vrem ca in decurs de 14 zile sa fie efectuate inspectii in toate spitalele din tara."

 

 Alte trei petitii de acest fel vor fi depuse la Centrul National Anticoruptie, Ministerul Sanatatii, dar si la Avocatul Poporului. Femeile cer autoritatilor si controale riguroase privind gestionarea bugetului in cadrul institutiilor medicale. Declaratia este sustinuta de 36 de organizatii nonguvernamentale din tara. Prima din cele 98 de mame, care si-a povestit istoria in petitie este tanara din Anenii Noi, Ecaterina.

 

Acum doua saptamani, pe retelele de socializare, ea a scris ca a avut un avort intr-o toaleta de la Institutul Mamei si Copilului. A mai spus ca a fost insulatata de asistenta medicala si ignorata de medicul de garda. Ieri, avocatii de la Promo-Lex au anuntat ca ii vor oferi tinerei asistenta juridica. Ea s-a intors in tara si a depus o pangere la Procuratura.

 

In urma incidentului, o ancheta a fost efectuata si de Ministerul Sanatatii. Responsabilii l-au mustrat, in fata presei, pe directorul Institutului Mamei si Copilului si au anuntat ca mai multi angajati medicali implicati in acest caz au fost concediati. Totusi, ulterior, am aflat ca acestia ar putea sa ramana sa munceasca in spital, doar ca in alte functii. 

 

In textul petitiei gasiti povestile de cosmar ale celor 98 de femei:

 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn