O echipa de oameni de stiinta condusa de Richard Branson s-a scufundat in Marea Groapa Albastra.

Publicat:12.12.2018, 06:41


Marea Groapa Albastra este a doua groapa subacvatica ca marime din lume, dupa Groapa Dragonului din China. Se afla chiar în mijlocul recifului de corali Belize, inclus în patrimoniul UNESCO.

Cercetatorii nu ştiu foarte multe detalii despre uriaşa groapa, care are o adândime de 124 metri şi un diametru de 318 metri.

Este o zona foarte cautata de scafandri, iar acum o echipa de oameni de ştiinţa a coborât în interior, ca sa afle ce se ascunde acolo.

Proiectul Aquatica Submarines este coordonat de antreprenorul Richard Branson, iar din echipa face parte şi Fabien Cousteau, nepotul celebrului explorator Jacques Cousteau, care a filmat aici un documentar în 1971.

La bordul unui submarin pecial, echipa a ajuns de mai multe ori pe fundul gropii, iar imaginile filmate au fost transmise live pe internet. În acest fel, ei au putut realiza şi o harta tridimensionala cu interiorul gropii.

Misiunea echipei lui Branson include şi prelevarea unor mostre de apa. Astfel, ei vor afla ce bacterii traiesc în aceasta zona.

Totodata, analizând sedimentele de pe fundul gropii, cercetatorii vor putea afla detalii despre schimbarile de mediu, care ar fi putut duce la declinul civilizaţiei Maya.

Cercetatorii au descoperit aici o peştera subacvatica, cu stalactice foarte mari. Asta poate fi dovada ca Marea Groapa Albastra a fost cândva un sistem de peşteri, pentru ca stalacticele cresc numai în peşteri uscate, nu şi în cele subacvatice.

Prin urmare, în trecut nivelul marii era mult mai scazut.