Fiecare parinte, care si-a trimis copilul la scoala il asteapta acasa... sanatos. Din pacate, in fiecare an in Moldova zeci de micuti sunt loviti pe zebre acolo unde ar trebui sa fie, de fapt, in afara oricarui pericol. Noi ne dorim treceri de pietoni sigure pentru copiii nostri! Iata de ce PRO TV cere insaprirea pedepselor pentru soferii care nu acorda prioritate la trecere. In felul acesta vrem sa fie prevenite accidentele.

Publicat:08.08.2016, 15:04


Era 10 ianuarie 2014. Ana-Maria isi traia ultima zi de viata. A mers la ore, a primit note si, ca de obicei, s-a pornit spre casa... pentru ultima data. Era impreuna cu mai multi colegi. Ea a fost prima care a calcat pe trecerea de pietoni. 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Ana-Maria a pasit de sute de ori pe aceasta trecere de pietoni pentru ca pe aici mergea de la scoala spre casa. Ultima data, insa, nu a reusit sa ajunga decat la mijlocul drumului cand a fost spulberata de un autobuz de pe ruta Tighina-Constantinovca.”

Olga VAHRUSINA, MAMA “Am inteles ca a incercat sa se tina de bara din fata, s-a tinut, s-a tinut si a cazut sub roti.”

Olesea VARLAN, SORA „Cand am ajuns la fata locului, era deja decedata.”

Potrivit procurorilor din Causeni, desi a observat ca langa indicator sta un grup de copii ce vrea sa traverseze, soferul, a mers mai departe. La judecata el a declarat ca in acel moment s-a uitat prin oglinda sa vada care din pasageri vrea sa coboare si de aceea a trecut peste copila. In locul in care ar fi trebuit sa paseasca fara teama, micuta de 10 ani s-a stins.  

Rica CERNAT, DIRECTOR LICEUL TEORETIC ZAIM “Soferii trec cu viteza foarte mare – aici e soseaua principala.” 

Trecerea de pietoni de langa scoala din Zaim este teroarea satului. Copiii indraznesc sa paseasca pe acolo doar daca nu vine nicio masina.

Nimeni nici nu spera macar ca soferii ii vor da voie sa traverseze. 


Localnicii se tem pentru viata copiilor lor. “Tare ma tem pentru copii.”

“Pe aici zboara ca avionul, cum in aer nu au nicio regula, nici indicator, nici marcaj, asa si aici, trec fara sa se uite.” 

Si asa nu e doar la Zaim, ci in toata Moldova. Pe strazi copiii sunt ca in fata unei ghicitori – vor ajunge cu bine de partea cealalta a strazii sau nu? 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Suntem pe strada Banulescu Bodoni. Aici sunt tocmai patru treceri de pietoni. In apropiere se afla liceele Mircea Eliade si Gheorghe Asachi. Este ora 8 cand copii merg la scoala. Vom urmari timp de jumatate de ora care este atitudinea soferilor fata de copii.”

Grigore VASILACHE, DIRECTOR LICEUL “MIRCEA ELIADE”„Noi ne temem si sa le dam voie la magazin numai din motivul ca mai au de mers pe doua treceri de pietoni.”

Trecerile de pietoni din Chisinau au inghitit multe vieti de copii. Potrivit politiei numai anul trecut 3 copii au murit si 86 au fost raniti in accidente produse pe trecerile de pietoni, iar in ultimii 5 ani 10 copii s-au stins si 647 au fost schiloditi.O fetita de cinci ani a fost strivita chiar pe marcaj langa Gara de Sud de un microbuz de pe ruta 120. (4 iulie 2014)

Iar un adolescent a fost spulberat pe strada Bucovinei in timp ce se intorcea de la scoala. Traversa regulamentar. Baiatul a murit la spital.


Iar Vlad este de trei ani tintuit la pat. O masina l-a smuls practic din bratele bunicii sale in timp ce traversau pe o zebra de pe bd Traian. Tupeul soferului este uimitor. 


Pentru multi soferi moldoveni este o norma sa trateze fara respect pietonii. Si asta in mare parte pentru ca pedepsele pentru neacordarea prioritatii pietonilor lor sunt mici. 

Alexandru JIZDAN, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE “Eu consider ca daca va fi finalitate in investigarea cazurilor, fie ca este vorba de stare de ebrietate la volan, viteza excesiva sau neacordarea prioritatii pietonilor, atunci sa se soldeze cu ridicarea permisului sau chiar cu arest administrativ – poate acestea ar fi niste solutii.”

Vedeti in urmatorul subiect din campania “Ucigasi pe treceri de pietoni” ce face acum soferul care a ucis-o pe Ana-Maria si ce pedeapsa a primit. Aflati si cum au fost sanctionati  alti soferi care au nenorocit vieti pe trecerile de pietoni.