In timp ce in Moldova intr-un an pe trecerile de pietoni mor in jur de 27 persoane dintr-un milion, in Germania, care are cea mai complexa infrastructura a drumurilor din Europa, aceasta cifra se inregistreaza in 4 ani. Pentru soferii din tara noastra sa ignore trecerile de pietoni a devenit o regula, asa ca mai mult de un sfert din numarul total de accidente se produc in locurile in care pietonii ar trebui sa se simta in siguranta. Statisticile sunt din ce in ce mai alarmante - anual, in jur o suta de moldoveni sunt ucisi pe zebre.

Publicat:13.08.2016, 14:58


Berlin. Miezul zilei. Pietonii circula relaxati pe zebre, in timp ce soferii asteapta cu rabdare ca acestia sa treaca. Cei care traverseaza nu se grabesc, iar soferii nu claxoneaza in continuu. 

Desigur, Chisinaul se afla la polul opus. La noi traversarea pe zebra este fie cursa de alergari, fie cursa de slalom printre masini. Orasenii pasesc pe zebre speriati, iar pana ajung in celalat capat, fac muschi la gat uitandu-se mereu prin parti, de frica sa nu fie luati pe capotele masinilor. Merg fara frica doar cei mai experimentati, obisnuiti cu automobile trecand in viteza prin fata lor sau oprind scarsnind din frane la cativa centimetri. 


Evident, aceste imagini nu puteau fi filmate in Moldova. Este un experiment realizat in Germania - cu viteza melcului, mai multi batrani traverseaza strada pe o trecere de pietoni. Soferii asteapta rabdatori ca sirul de oameni sa treaca. Chiar daca in fata trecerii se formeaza o intreaga coloana de masini, niciunul dintre soferi nu indrazneste sa porneasca si sa mearga printre oameni, sau macar sa claxoneze. 

La fel de evident, aceste imagini sunt din Moldova – unde batranilor le este cel mai dificil. Din cauza ca se misca mai greu, ii scot din sarite pe soferii nostri tot timpul grabiti. Astfel, in Chisinau oricand poti vedea masini navigand printre pietoni ca navele printre recifi. “Mi-e frica, mi-e frica. Ma uit daca mai trece cineva cu mine, trec si eu, daca nu, stau pâna nu mai sunt masini.”

 

De data asta, deloc evident – imaginile sunt din Moldova. Pentru ca trebuie sa existe exceptii care sa confirme regula, 2 tineri au fost filmati cum ajuta un batran sa traverseze pe zebra. Ei coboara din masina in fata trecerii de pietoni, se indreapta catre un batran care se temea sa treaca strada, il i-au de mana si il ajuta sa ajunga de partea cealalta a drumului. Astfel de cazuri sunt insa, asa cum am mai spus, exceptii. De regula, soferii nu acorda prioritate celor care au pasit pe trecerea de pietoni, iar consecintele pot fi tragice. 

PIETONI ACCIDENTATI PE ZEBRÄ‚ CHISINÄ‚U

5 LUNI 2016 


TOTAL - 57 pietoni


MORTI – 5 pietoni


TRAUMATIZATI – 52 pietoni


ANUL 2015 

 
TOTAL - 291 pietoni


MORTI – 11 pietoni


TRAUMATIZATI – 280 pietoni


In primele 8 luni ale acestui an, in Chisinau au murit 8 oameni care au pasit pe zebra, iar alti 52 s-au ales cu traumatisme. 
Anul trecut, 291 de persoane au fost accidentate pe zebre. Dintre ele, 11 au murit, iar 280 s-au ales cu diferite traumatisme. 

Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV “Bulevardul Dacia este una dintre cele mai periculoase artere pentru pietoni. Aici nici chiar trecand pe zebra nu poti fi sigur ca vei ajunge de partea cealalta a drumului. Numai in 2015, 19 persoane au fost ranite in accidente in timp ce traversau strada regulamentar.”

Nemtii, in schimb, au reusit sa ajunga la performante incredibile – 

ACCIDENTE ÎN BERLIN 91 DE TRECERI - 0 ACCIDENTE54 DE TRECERI  – 1 sau 2 ACCIDENTE 


in ultimii trei ani, pe o treime din trecerile de pietoni din Berlin nu s-a produs niciun accident in care sa fi suferit vreun pieton, iar pe alte 54 de zebre s-au produs doar unul sau doua accidente minore. 


Una dintre explicatii este pedeapsa – neacordarea prioritatii pietonilor ii costa pe soferii din Germania cel putin 80 de euro si un punct de penalizare. Aceeasi incalcare se pedepseste in Moldova cu o amenda de 200 de lei – dar de fapt 100 de lei, daca este platita in primele zile. Penalizare este aplicata insa atat de rar, incat multi soferi nici n-au habar de ea.“Daca nu acordam prioritate pietonilor? Mi se pare ca o mie de lei?”

 
“Nu stiu...”

 
“Ideie nu am...”

Astfel, avem contra-performanta noastra incredibila - datele Inspectoratului National de Patrulare arata ca fiecare al treilea accident produs anual in Moldova, are loc pe trecerile de pietoni. 

ACCIDENTE PRODUSE ÎN MOLDOVA 2015

 
TOTAL  2527 PE ZEBRE    886 (33%)

ACCIDENTE PRODUSE ÎN GERMANIA 2015

 
TOTAL 2 508 705 PE ZEBRE  32 613 (1,3%)


Asta in timp ce in Germania, doar putin peste 1 la suta din accidentele produse intr-un an au loc pe zebre.
Cifrele din Germania pot parea mari, insa raportate la numarul populatiei, cifrele din Moldova sunt de-a dreptul ingrozitoare. 

DECESE PIETONI RAPORTATE LA POPULATIE GERMANIA 


6 MORTI PE ZEBRE LA UN MILION DE LOCUITORI 

MOLDOVA 


27 MORTI PE ZEBRE LA UN MILION DE LOCUITORI


In Germania acest indice este de 6 persoane la 1 milion de locuitori. In Moldova este de peste 4 ori mai mare - 27 de decese la 1 milion de locuitori. 

Tatiana CALISCIUC, REPORTER PRO TV “Germania desigur ca este unul dintre cele mai bune exemple din Europa in ceea ce priveste numarul mic de accidente produse pe trecerile de pietoni. In acelasi timp, Moldova este tara care la acest capitol este mult deasupra mediei europene. In timp ce intr-un an in toata Europa, din numarul total de accidente, 21 la suta se produc pe zebre, indicele pentru tara noastra ajunge la 33 de procente.”